16. 2. 2012

17. února projde Braníkem masopustní průvod s protikorupční tematikou, při němž budou studenti Konzervatoře Duncan centre tančit přímo na ulici. Masopust začíná v 16.30.

Po dvaceti letech má dvě pronajaté budovy v Praze 4 – Braníku opustit prestižní konzervatoř soudobého tance Duncan centre. Důvodem je neochota Městské části Praha 4 prodloužit střední škole zřizované hl. m. Prahou nájemní smlouvu.

Branická veřejnost se bouří. Není to poprvé: před rokem se podařilo zabránit zrušení místní základní školy a místní občanská sdružení bojují rovněž proti naddimenzované stavbě tzv. Obytného souboru Braník v přímém sousedství starého Braníka. Ví vůbec Magistrát, co se děje s majetkem, který spravují městské části?
Konzervatoř Duncan centre byla vystavena tlaku MČ Praha 4 již několik let. Za pronájem dvou budov přitom v současnosti obci platí více než 2 milióny Kč. Budovu v Branické 41 v první polovině 90. let sama rekonstruovala a právě její pronájem nyní nechce MČ Praha 4 prodloužit.
Obě tyto budovy jsou majetkem hlavního města Prahy, MČ Prahy 4 je má pouze svěřeny do správy. Na rekonstrukci druhé budovy, tzv. staré školy ve Školní ulici 195/3 mohla konzervatoř v roce 2008 získat dotaci z evropských fondů. „Investovali jsme 1,2 milionu do stavebního průzkumu a dalších činností. Byla reálná možnost, že by se objekt podařilo opravit investicí 50 milionů korun,“ vzpomíná Michal Záhora, ředitel Konzervatoře Duncan centre. MČ P4 však po dlouhých průtazích odmítla provést potřebné změny v nájemní smlouvě. Městská část tak zabránila miliónové investici do majetku hl. m. Prahy.
Konec konzervatoře může prospět developerům
Obec již levně prodala pozemek v blízkosti Konzervatoře Duncan centre developerovi Renix a. s. Parcelu č. 50/1 ve svahu pod přírodní památkou Branické skály MČ P4 v roce 2007 odmítla prodat vlastníkovi přilehlého statku. Brzy poté nabídla obec stejný pozemek k odprodeji. Nabídka byla zveřejněna přes Vánoce, 11.–28. 12. 2009, a 471 m2 prodáno jedinému zájemci za odhadní cenu 1 mil. Kč (tj. cca 2000 Kč/m2, odhadce Jiří Rauch, stejný jako v případě směny pozemků na Kavčích Horách). Za sousední pozemky o zhruba stejné rozloze dal přitom Renix a.s. soukromým vlastníkům více než 12 mil. Kč.
Donedávna pozapomenutá čtvrť na břehu Vltavy je pod silným tlakem developerů. V drobné zástavbě starého Braníka vyrostlo několik předimenzovaných staveb a při údajných rekonstrukcích mizí historické domy. „K tomu je ale třeba také součinnosti ze strany radnice – pouze symbolické pokuty nebo úplná nečinnost stavebního úřadu, bleskové vánoční odprodeje obecních pozemků za hubičku, souhlas Městské části s úpravami územního plánu,“ říká Adéla Gjuričová z občanského sdružení Náš Braník.
Místní lidé a občanská sdružení se bouří a vzkazují radnici: “Veřejný majetek – nedrancovat!“ – viz jejich společný časopis Branický budík (vydavatelem je Sdružení za starý Braník režiséra Jana Svěráka). 17. 2. projde Braníkem masopustní průvod s protikorupční tematikou, při němž budou studenti Konzervatoře Duncan centre tančit přímo na ulici. Masopust začíná v 16.30.