3. 7. 2008

Nezisková společnost ASEKOL, která se zabývá organizací sběru a recyklací elektrozařízení, dnes vyhlásila na půdě Magistrátu hl. m. Prahy výsledky pilotního projektu sběru vysloužilých elektrohraček a drobných elektrozařízení v pražských školách.

Mezi dvaačtyřiceti základními školami zapojenými do projektu hrála prim ZŠ Ohradní (MČ Praha 4). Za ní se umístily ZŠ Táborská (MČ Praha 4) a ZŠ náměstí Curieových (MČ Praha 1). Celkem se v pilotním projektu za školní rok 2007/2008 podařilo vybrat více než 1100 kg elektroodpadu.

Pilotní projekt na podporu sběru hraček a drobných elektrozařízení na pražských základních školách probíhal od října 2007 do května 2008. Projekt organizovala společnost ASEKOL, záštitu nad ním převzal radní pro oblast životního prostředí a odpadového hospodářství Magistrátu hl. m. Prahy Petr Štěpánek. Cílem bylo ověřit možnosti zvýšení sběru těchto komodit a současně posílit ekologické vědomí nejmladší generace. „Drobná elektrozařízení končí v popelnici nejčastěji, podle statistik až 80 procent. U elektrických hraček je situace ještě horší. K recyklaci se jich dostane pouhých 0,07 procenta, přičemž materiálově se dá využít 87 procent hmotnosti elektrohraček,“ nastínil dosud nepříznivou situaci radní Petr Štěpánek.

Výsledky projektu však dopadly příznivě. Celkem se podařilo vybrat 1115 kg drobného elektroodpadu, který by jinak nejspíš skončil v popelnici. Nejvíce se činili žáci ZŠ Ohradní. Na druhém a třetím místě se umístily ZŠ Táborská a ZŠ náměstí Curieových. „Množství elektroodpadu na zemi roste mnohem rychleji než ostatní druhy odpadu. Vzdělání dětí v tomto směru je velmi důležité a Magistrát hlavního města Prahy ji jednoznačně podporuje. Právě ony budou v budoucnu rozhodovat o našem životním prostředí,“ uvedl radní Petr Štěpánek.

Projekt byl podporován dalšími aktivitami, například zábavně-vzdělávacími Hrátkami s Asíkem a Batem či školeními učitelů o odpadové problematice. „Ukázalo se, že povědomí o třídění elektroodpadu je u nás ještě velmi malé. Největším problémem je rozeznat, zda se výrobek řadí či neřadí k elektrozařízení. Snažíme se osvětou veřejnost přimět k tomu, že odnést elektroodpad do sběrného dvora nebo prodejny elektra bude automatické stejně jako u papíru, skla nebo plastů,“ řekl Jan Vrba z kolektivního systému ASEKOL a dodal: „Za současných podmínek musím výsledky projektu hodnotit velmi pozitivně. Mimochodem, po sérii školení a dalších osvětových aktivit ve školách vzrostl objem sebraných drobných elektrozařízení čtyřnásobně.“

Ze 42 škol se jich do sběru aktivně zapojilo 25. V rámci projektu se sbíraly elektrické a elektronické hračky, poháněné baterií nebo elektromotorem, elektrické deskové hry, autodráhy, digitální hry, herní konzole, ruční ovladače videoher (joysticky), doplňky pro batolata, elektrická vozítka a vybavení pro volný čas a sporty. Děti nosily i walkmany, MP3, mobilní telefony, rádia, kalkulačky a drobnou výpočetní techniku. Do škol byly za tímto účelem instalovány speciální nádoby na drobná elektrozařízení.

Společnost ASEKOL s.r.o. je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci roku 2005 byl ASEKOL zapsán Ministerstvem životního prostředí jako jediný systém pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport. ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 2960 městy a obcemi a 1270 servisy, opravnami a prodejnami elektro.

Mgr. Petr Štěpánek, CSc. – radní hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí

Do funkce zvolen 30.11.2006. Působnost v rámci ekologické politiky města, správy a rozvoje zelených ploch města, tvorby Územního energetického dokumentu. Oblast odpadového hospodářství, oblast cyklostezek, ekologické výchovy a oblast vodohospodářské infrastruktury z hlediska životního prostředí.