23. 12. 2013

Ve výlohách prvních heren v Praze 7 se s blížícím se koncem roku objevují nabídky k pronájmu. Patří mezi ně i rozlehlá provozovna Štístko na frekventovaném Strossmayerově náměstí. O tom zda hazard ze sedmičky zcela vymizí se ale bude rozhodovat až v jarním referendu.

Herna Štístko dlouho tvořila neodmyslitelnou kulisu televizních reportáží o negativních dopadech hazardu a jeho regulaci. Na seznamu heren, které se radnice Prahy 7 po dlouhém váhání a pod tlakem veřejného mínění rozhodla zrušit, původně nefigurovala. „Dodatečné zařazení Štístka na seznam heren určených k uzavření jsme společně se Silvií Kratochvílovou a Davidem Večeřou probojovali v červenci doslova na poslední chvíli,“ připomíná zastupitel Prahy 7 Ondřej Mirovský podíl opoziční Strany zelených a SNK-ED na regulaci hazardu.
Dlouhý boj o herny
V sedmém pražském obvodu prozatím působí jedenapadesát heren, v dohledné době jich má šestadvacet skončit. Návrhy na plošný zákaz hazardu v Praze 7 vládnoucí koalice ODS a ČSSD dlouho ignorovala. Až pod tlakem občanských aktivit se starosta Marek Ječmének rozhodl vyhlásit referendum o regulaci hazardu současně s jarním termínem voleb do Evropského parlamentu.
„Předpokládám, že posledním impulsem, který pana starostu přiměl ke změně názoru na referendum o hazardu, byla podpisová akce, kterou občanské sdružení Sedmička bez hazardu uspořádalo při rozsvěcení vánočního stromu Prahy 7,“ říká iniciátor petice pro referendum o hazardu Ondřej Mirovský (SZ). Sedmička bez hazardu plánuje ve sbírání podpisů pro referendum o hazardu pokračovat.
„Radní Prahy 7 nesmí zapomenout, že se referendum neuskuteční z jejich blahovůle, ale kvůli iniciativě občanů, kteří jsou nespokojení s dlouhodobě lhostejným přístupem radnice k problematice heren,“ uvedl koordinátor Sedmičky bez hazardu Ondřej Fér. Petiční archy tak i nadále zůstávají k dispozici v síti petičních míst, jejichž seznam je na webu 7bezhazardu.com.
Dovést věci do konce
Sedmička bez hazardu 5. února 2014 pořádá veřejnou debatu o problematice, která je spojená s hernami. Zúčastní se jí nejen občanští aktivisté, ale například terapeuti zabývající se problematikou léčby závislosti na hazardu a jejích dopadů na rodiny a blízké závislých. Účast již přislíbili například Martin Svoboda z občanského sdružení Občané proti hazardu nebo terapeut Michal Kniha.
„Chceme lidem nabídnout přístup k co největšímu spektru informací o hazardu, aby mohli při referendu volit s klidným svědomím,“ říká Fér.
Podle Ondřeje Mirovského bude rozhodující přivést lidi k volebním urnám. Tradičně nízká účast u voleb do Evropského parlamentu by totiž mohla způsobit neplatnost referenda. „Věřím, že se nám lidi k referendu podaří přivést,“ tvrdí Mirovský. „Stejně důležité bude pomoct jim, aby se zorientovali v poněkud nepřehledných otázkách referenda.“
Radní Prahy 7 totiž k původní otázce referenda o plošném zákazu hazardu připojili možnost zvolit omezení počtu heren na dvacet.
„Nevím, čeho tím chtěli dosáhnout,“ uvedl opoziční zastupitel David Večeřa (SNK-ED). „Pokud, chceme Prahu 7 bez heren, je třeba na otázku o plošném zákazu odpovědět kladně.“