Petra Kolínská, náměstkyně primátorky pro územní rozvoj a územní plán, prosazuje tuto myšlenku dlouhodobě (viz blog http://kolinska.blog.respekt.cz/regulovat-ci-neregulovat-tot-otazka-nejen-predvolebni/). Jejím cílem je vytvořit ze současné křižovatky podobu náměstí, které bude sloužit občanům jako přirozené centrum dění.

„Samozřejmě, že se dopravnímu uzlu nevyhneme, ale plocha má sloužit také pro potřeby Prahy 6 a jejích obyvatel. Náměstí má obrovskou nevyužitou plochu, jak po obvodu, tak v centru, a je tu velký potenciál ji využít jako lokální centrum. Velká křižovatka se záhony tuto funkci neplní. Pro lokální potřeby funguje jen zhruba čtvrtina náměstí,“ uvedla Petra Kolínská.

Hlavní město a Praha 6 připravuje urbanistickou soutěž na celkové řešení rekonstrukce Vítězného náměstí. Cílem včerejšího setkání i dalších aktivit je zapojit občany do diskuse nad funkcí a ideální podobou plánovaných změn. Smyslem kompletní přeměny jednoho z největších pražských náměstí je, aby posléze fungovalo nejen jako dopravní křižovatka, ale také místo pro život. Největším problémem současné podoby je organizace dopravy a velké množství nevyužitých ploch.