8. 2. 2018

Skupiny Penta a Kaprain plánují za rok a půl zahájit stavbu bytového projektu Victoria Palace na pražském Vítězném náměstí. Jak uvedla v pondělí 29. ledna E15, nejluxusnější byty s výhledem na Pražský hrad zamýšlejí prodávat ve veřejné dražbě (zdroj 1). Vadou na kráse zamýšleného projektu jsou ovšem okolnosti, za kterých je pozemek městské části developerovi prodáván.

Na prosincovém zasedání zastupitelstva Prahy 6 odhlasovaly koaliční strany (TOP 09, ANO, STAN, KDU-ČSL) s podporou opoziční ČSSD smlouvu o smlouvě budoucí, na jejímž základě má dojít k prodeji městského pozemku za přibližně 120 milionů korun. Měly tak být ukončeny soudní spory mezi městskou částí a developerem, který odmítal platit cenu 9 milionů ročně, vyplývající z předchozích smluv. Městské části zároveň vznikla opce na nákup nebytových prostor, které by jí měly generovat roční zisk v přibližně stejné výši.

Prodej se má uskutečnit do 60 dnů od podání žádosti o územní rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že investor tuto žádost podal pouze několik dnů po usnesení zastupitelstva, dnes prodej pozemku schválila Rada městské části Praha 6. Definitivně ho musí ještě znovu potvrdit zastupitelstvo na svém zasedání 23. února.

„Dohoda radnice s investorem měla za cíl vyřešit dlouholetý problém severovýchodní části Vítězného náměstí a umožnit stavbu uměřeného bytového domu, na místě, kde měl původně stát předimenzovaný kancelářský projekt známý jako Lední medvěd. Proto jsme uvítali jednání s developerem, k němuž byly přizvány i opoziční strany, a uvítali jsme základní rámec dohody,“ uvádí k tomu Petr Píša, předseda zastupitelského klubu Strany zelených. „Bohužel však konkrétní parametry výsledné dohody způsobily, že konečné řešení je pro městskou část značně nevýhodné,“ dodává.

Jedním z problémů je fakt, že se radnice Prahy 6 vzdává připomínek, které by mohla uplatňovat v rámci územního řízení. K prodeji pozemku má podle dohody dojít v okamžiku, kdy investor podá návrh na územní rozhodnutí. Investorovi jsou tím ovšem ve smlouvě ponechána zadní vrátka, aby budoucí podobu stavby mohl výrazně pozměnit – smlouva totiž nijak neřeší možnost, že investor svůj návrh v budoucnu přepracuje.

Ještě po uzavření prodeje se radnice Prahy 6 chlubila, že v budoucím domě vznikne prezentační centrum, které bude sloužit pro potřeby radniční agendy (zdroj 2).To už ovšem není pravda – smlouva byla na poslední chvíli pozměněna a městská část tím přišla o prostory pro plánované prezentační centrum, i když se ve smlouvě k jeho vybudování nepřímo zavazuje.

Největší kontroverze ovšem vyvolala cena celé transakce. Většina zastupitelstva se při prodeji řídila posudkem, který podle zadání místostarosty Vaculíka (TOP 09) vypracovala analytická společnost Ernst & Young. Ta pozemek ocenila na výši 120 milionů korun. Zastupitelé ovšem vedle toho měli k dispozici hned dvě další znalecká vyjádření, která pozemek ocenila částkou 150, respektive 200 milionů korun.

Posudek Ernst & Young bral v úvahu uskutečněné prodeje městských parcel v Nebušicích, na Evropské a na Koněvově ulici a také předběžné oznámení investora, jaká bude cena bytu v novostavbě. Jiný posudek, objednaný hlavním městem, cenu metru čtverečního na Vítězném náměstí vyčíslil na 46,3 tisíce korun a celkovou cenu na 202,38 miliónu. Tento znalec vycházel z prodejů městských pozemků na Evropské a Národní třídě a ve Spálené ulici.

„Ve svém vyjádření pro společnost Ernst & Young investor uvedl, že prodejní cena bytů bude činit 85 000 Kč/m2, tuto cenu následně použil zpracovatel posudku pro výpočet ceny pozemku. Na to, že tato částka neodpovídá současným tržním podmínkám, marně upozorňovali zástupci opozice v pracovní skupině i na zasedání zastupitelstva. Nejnovější vyjádření developera přitom jejich obavy potvrdilo. Ve svém vyjádření pro deník E15 společnost Penta uvedla, že odhaduje průměrný výnos z prodeje bytů 120 tisíc korun za metr čtvereční, a to bez daně z přidané hodnoty. To je nepřímý důkaz toho, že cena stanovená znaleckým posudkem byla určena manipulativně,“ zlobí se Pavel Weber, spolupředseda Zelených z Prahy 6.

„I když měla městská část k dispozici další dvě znalecká vyjádření, přiklonilo se zastupitelstvo k nejlevnější ceně 120 milionů korun. Radniční koalice zkrátka vyvinula enormní úsilí pro to, aby za prodej utržila méně peněz,“ dodává Petr Píša.

Starosta Kolář (TOP 09) vyzval v závěrečné řeči na zastupitelstvu občany, ať na něj za nevýhodný prodej podají trestní oznámení.

Naše předchozí tiskové zprávy k nevýhodnému prodeji pozemku:

1. Radnice vyvinula enormní úsilí k tomu, aby se obrala o peníze http://praha6.zeleni.cz/radnice-vyvinula-enormni-usili-k-tomu-aby-se-obrala-o-penize/
  2. Vítězné náměstí – „rodinné stříbro Prahy 6“ míří k prodeji http://praha6.zeleni.cz/vitezne-namesti-rodinne-stribro-prahy-6-miri-k-prodeji/

Zdroje:

1. http://zpravy.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/nejluxusnejsi-byty-z-projektu-penty-na-dejvickem-kulataku-mozna-ceka-aukce-1342703
  2. https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Kolar-TOP-09-Pudorys-Vitezneho-namesti-bude-konecne-kompletni-517244 (originální tisková zpráva radnice otištěná v plném znění)

Kontakty:
Petr Píša, 603 114 577, petr.pisa@zeleni.cz, předseda zastupitelského klubu Zelených v Praze 6