17. 6. 2010

Pomalu končí čtyřleté období současného zastupitelstva, ve kterém zasedají členové ODS (u nás vládne většinou 64 %), ČSSD, KSČM a také čtyři zastupitelé Strany zelených. V říjnu letošního roku si obyvatelé Prahy 10 zvolí nové zastupitele pro období 2010–2014. Ve stejném termínu budou probíhat i volby do celopražského zastupitelstva, kde nyní ODS ovládá 60 % hlasů.

Ivana CabrnochováČasto se scházím s členy nejrůznějších občanských sdružení a dalšími nespokojenými obyvateli Prahy 10. Z jejich úst občas zaznívá povzdech ve stylu „stejně to nemá cenu, svým hlasem nic nezměním“. Květnové parlamentní volby však ukázaly, že zafungovalo odhodlání voličů vyhodit ze sedla ty nejzprofanovanější politiky. Ať už volba nových stran nebo využití kroužkování kandidátů přinesly významnou změnu. Věřím tomu, že i na podzim dáte svůj hlas nové – lidské tváři pražské politiky, která se nebude štítit názoru občanů, jejíž prioritou nebude zastavět každý volný plácek či park a jejíž představy o dopravě ve městě nezačínají a nekončí u jízdy automobilem.

V Praze 10 se v posledních letech nahromadila řada problémů, které bude třeba urychleně řešit. Tou nejpalčivější chybou současného vedení radnice je rozhodování za zavřenými dveřmi. Přestože se často jedná o budoucnosti veřejných prostor na území naší městské části a přestože jde o nakládání s penězi a majetkem nás všech, chybí tu ochota se otevřeně bavit s občany o rozvojových plánech našeho úřadu. Stejná nechuť existuje i na celopražském magistrátu.

Namátkou vyjmenuji jen několik hříchů, proti kterým se hlasitě ohradili jak zelení zastupitelé z Prahy 10, tak místní občané: 1. Park v Ruské ulici, na jehož místě má vyrůst proti vůli okolo žijících obyvatel pravoslavný kostel. 2. Park u zastávky metra Strašnická, jehož likvidaci a přeměnu na uzavřené tenisové kurty nikdo okolo bydlícím lidem neoznámil ani nevysvětlil. 3. Zastavění Trojmezí – obrovské zelené plochy za Intersparem v Hostivaři, která by si spíš než rodinné domky zasloužila obnovu s cílem vytvořit zde „záběhlickou Stromovku“. 4. Plán na likvidaci školky na Bohdalci ve chvíli, kdy je u nás akutní nedostatek míst v předškolních zařízení. 5. Plán na likvidaci stadionu Bohemians, kde podle zpráv z novin má vyrůst na věčnou paměť administrativní budova ve tvaru písmene H… Zatímco hodnotná zeleň v zástavbě mizí, obrovské rozvojové území Bohdalec a Slatiny nadále leží ladem. A nelze také opomenout přesuny majetku z obce do neprůhledných obchodních společností, jejichž fungování ovládá úzká skupinka vyvolených a o jejichž fungování nemají dostatek informací ani zastupitelé, natož veřejnost.

Seznamem „chyb“ vedení pražského magistrátu bychom pokryli plochu několika vydání Novin Prahy 10. Za vše je vhodné připomenout zcestnou dopravní politiku založenou na přesvědčení, že „pokrok nelze zastavit“, pěší a cyklisté jsou druh na vyhynutí, MHD je „socka“ a jediným smysluplným druhem pohybu po městě je automobil. Za cenu investic v řádu desítek miliard korun z kapes nás všech se staví nové a nové úseky vnitroměstských dálnic, které nejsou skutečným řešením, ale jen nekoncepčním provizoriem. Příklad za všechny – pokud bude realizován plán výstavby šestiproudého silničního obchvatu pražského centra okolo Malešic a Nových Strašnic, desetitisíce občanů Prahy 10 poznají onen nezastavitelný pokrok v podobě nikdy nekončícího hukotu projíždějících aut a kamionů.

Ve „velkém“ celopražském zastupitelstvu, které sídlí na Mariánském náměstí, je před schválením nový územní plán města. O jeho definitivní podobě bude rozhodovat právě zastupitelstvo vzniklé po říjnových volbách. Tento dokument na desetiletí dopředu závazně určí využití každého pozemku v městě. Stanoví, kde bude park, kde les nebo obytný dům, kudy povede dálnice a kde bude vlaková zastávka. Málokteré hlasování zasáhne do našich životů intenzivněji než právě rozhodnutí o přijetí či odmítnutí nového územního plánu. Málokdy bude na vašich hlasech záležet víc než letos na podzim. Zelení tvrdí, že současný návrh je založený na pomýleném vidění světa jako automatu na peníze a že je třeba jej významně přepracovat.

Pro prosazení těchto názorů je nutné získat většinu hlasů jak v zastupitelstvu Prahy 10, tak v Zastupitelstvu hl. m. Prahy. Proto by bylo nemoudré štěpit reformní síly do více komunálních kandidátek. Prosím všechny, kteří nesouhlasí se současným stylem pražské politiky nebo kteří míří do zastupitelstva kvůli vyřešení jednoho konkrétního problému (např. fanoušci Bohemians a Slávie): nevytvářejte vlastní kandidátku, ale obsaďte místa na kandidátkách existujících celopražských stran. Tím nemyslím jen zelené, ale všechna politická uskupení, kterým jde o změnu.

Zelení v Praze 10 jsou rebely z donucení. Oponují 64 % většině názorem, že občané a občanské iniciativy jsou pro radnici užitečným partnerem, že obec má ve všech ohledech hrát roli dobrého správce, že diskuze není hádkou, ale cestou k rozumnému kompromisu. Věřím tomu, že tyto hodnoty najdou uplatnění v příštím volebním období.

Závěrem bych chtěla poděkovat 2773 občanům Prahy 10, kteří ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR podpořili Stranu zelených. Také jsem vděčná za více jak 1000 preferenčních kroužků, které se objevily před jménem Ivana Cabrnochová. S Vaší pomocí bude v říjnu zvoleno nové zastupitelstvo. Zelení jsou připraveni podpořit vznik takové rady naší městské části, která se k řešení dlouhodobých problémů postaví čelem a která vyjádří jednoznačnou ochotu brát názor svých občanů vážně.

Přeji všem hezké léto a šťastnou ruku při podzimních volbách.

Autorka: Ivana Cabrnochová, zastupitelka Městské části Praha 10 za Stranu zelených