30. 12. 2008

Přehled hlavních aktivit Strany zelených v Praze v roce 2008.

LEDEN
Pomáháme chránit park v Ruské ulici

Park v Rsuké ulici v Praze 10 - VršovicíchVíce než tisíc občanů podepsalo petici Strany zelených v Praze 10 proti změně územního plánu, která by mohla vést k zastavění parku v ulici Ruská. Zastavění jedné z mála parkových ploch na území Vinohrad a Vršovic by výrazně snížilo kvalitu životního prostředí místních obyvatel. Strana zelených věří, že městská část Praha 10 i hlavní město se budou snažit plochy zeleně rozšiřovat a novou výstavbu plánovat na jiném vhodnějším území.
Výstavba v parku je prozatím odložena, ale je třeba celý případ i nadále sledovat.

ÚNOR
Pomáháme občanům ohroženým plánovaným rozvojem letiště Ruzyně

Nákres paralelní dráhy na letišti v RuzyniNa začátku února uplynul termín pro zaslání připomínek k dokumentaci EIA (posouzení vlivu záměru na životní prostředí) nové vzletové a přistávací dráhy na letišti v Ruzyni.
Dráha je situována rovnoběžně se stávající dráhou, ale o 1,5 km blíže k městu. Dráha by v případě realizace obtěžovala hlukem území s převažující rezidenční zástavbou – pražské městské části Nebušice, Suchdol, Lysolaje, Čimice, Dolní Chabry, Babu, Hanspaulku, sídliště Bohnice a Horoměřice a celý pás příměstské zeleně jako Šárecké údolí, Sedlecké skály, Roztocký háj, Troja, Drahaň.
Slibované snížení hlukové zátěže v oblasti Bílé Hory, Řep a Motola z provozu na stávající příčné dráze nová dráha nepřinese, neboť příčnou dráhu bude letiště i nadále využívat z povětrnostních důvodů ve stejné míře jako nyní. Účelem nové dráhy není snížení hlukové zátěže, ale radikální zvýšení intenzity leteckého provozu.
Ministerstvo životního prostředí vrátilo dokumentaci EIA zpracovateli k dopracování s tím, že požaduje jednoznačně stanovit maximální kapacitu a limity nové dráhy; ekologickou únosnost pro okolí a maximální meze růstu kapacity letiště. Dále požaduje posoudit vliv maximálního možného provozu letiště na životní prostředí.
Zelení v zastupitelstvu hlavního města Prahy hlasovali proti změnám územního plánu, které mají umožnit rozšiřování letiště bez předchozího stanovení limitů a prověření ochrany rezidentních oblastí.

BŘEZEN
Pomáháme chránit Letenské sady

Letná patří lidemZáměr vybudovat kvůli stavbě tunelu Blanka objízdnou silnici přímo přes Letenské sady pražský magistrát a Metrostav do poslední chvíle tajily. Kvůli stavbě objízdné trasy hrozilo nezákonné kácení stromů a proti stavbě silnice, která měla v původně plánované trase zasahovat hluboko do prostoru letenských sadů, se vyjádřila Česká inspekce životního prostředí i Odbor životního prostředí MČ Prahy 7.
Strana zelených společně s Iniciativou „Zachraňme Letnou“ se zapojila do záchrany stromů na Letné netradičním způsobem – ohroženou lokalitu celodenně monitorovala kamerou a záběry zpřístupnila on-line na webových stránkách. Slyšitelný nesouhlas místních a pozornost médií přispěly k tomu, že objízdná silnice byla nakonec vybudována v těsném sousedství staveniště a bez pokácení jediného stromu.

DUBEN
Zveřejněna jména pražských kandidátu do Senátu

Strana zelených vyslala do volebního klání v senátním obvodu 24 Ladislava Hrabala, starostu městské části Praha-Klánovice. V obvodu noinovala úspěšného propagátora práv gay komunity Jiřího Hromadu. Prof. Helena Illnerová, bývalá předsedkyně Akademie věd, usilovala o úspěch v senátním obvodu v Praze 5 a 13.

Ladislav Hrabal, obvod č. 24
starosta m.č. Praha – Klánovice, člen Strany zelených

Jiří Hromada, obvod č. 27
předseda Gay iniciativy, bez politické příslušnosti

Helena Illnerová, obvod č. 21
bývalá předsedkyně ČSAV, bez politické příslušnosti

KVĚTEN
Podpora petici Za Prahu kulturní

Karel JechStrana zelených se připojila ke „dnům neklidu“ v Praze, aby vyjádřila nesouhlas s postupy radního pro kulturu HMP Milana Richtera (ODS) a podpořila petici Za Prahu kulturní. Podle Strany zelených povede překotná transformace pražských divadel a pravidel financování kulturních projektů povede především k přesunu veřejného majetku do soukromých rukou, nikoli však ke zkvalitnění kulturního rozvoje hlavního města Prahy.
Ignorování hranic mezi uměním, zábavně společenskými akcemi či turistickými atrakcemi umožňuje používat peníze z veřejných zdrojů na navyšování zisku komerčních subjektů. Umělecky odvážné projekty a nekomerční kultura pak mají o to méně peněz.
Dotace na vstupenku, jeden z prvků Richterovy „reformy“ financování kultury, vzbudila odpor nejen velké části kulturní obce, ale i řadových občanů, kteří navštěvují jiné než masové formy zábavy. Zastupitelé se peticí zabývali na svém červnovém zasedání. Byla zrušena dotace na vstupenku u jednoletých grantů začala znovu platit původní pravidla a obnovený poradní sbor primátora dostal za úkol promyslet a navrhnout nový systém rozdělování dotací pro pražskou kulturu. Postoj SZ k tomuto problému vedl až k odvolání jejího zástupce Karla Jecha z Výboru pro kulturu ZHMP.

ČERVEN
Martin Bursík a Kateřina Jacques podpořili zachování Klánovického lesa

Martin Bursík v KlánovicíchZáměr výstavby golfového hřiště zasahuje do přírodně cenné oblasti Klánovického lesa. I nejmenší varianta golfového hřiště má mít rozlohu 20 fotbalových hřišť a způsobí vykácení až 20 000 stromů lesa, který patří do sítě evropsky významných lokalit Natura 2000.

Zastupitelstva městských částí Klánovice, Újezd nad Lesy, Koloděje a středočeských obcí Šestajovice a Úvaly se jednoznačně vyslovila pro to, aby Klánovický les zůstal lesem. Petici za zachování lesa podepsalo přes 22 500 lidí.
„Ignorování názorů veřejnosti ze strany státního podniku Lesy ČR je pro nás výzvou k razantním akcím. Budeme ostře sledovat každý krok úřadů, Lesů ČR i podnikatelů z firmy FGRP, a. s. O ničem ještě není definitivně rozhodnuto, boj za záchranu Klánovického lesa pokračuje. Věřím, že celistvost Klánovického lesa nakonec uhájíme před komerčními zájmy golfových podnikatelů,“ zdůrazňuje starosta Hrabal.
O případ Klánovického lesa se zajímá předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených Kateřina Jacques i místopředseda vlády Martin Bursík. Oba se proto na konci června zúčastnili besedy o zachování lesa s místními občany.

SRPEN
Kocáb kandidoval za zelené do Senátu

Michael KocábVolební okrsek číslo 27 (Praha 1, Praha 7 a část Prahy 2 Prahy 6) získal další výraznou tvář. Hudebník Michael Kocáb bude v podzimních senátních volbách kandidovat za zelené. Bursíkova strana se mu líbí mimo jiné kvůli sklonu posuzovat věci rozumně. Známý muzikant tak nahradil Jiřího Hromadu, který se kandidatury vzdal ze zdravotních důvodů.

Zelení sbírají podpisy pod petici za záchranu lipové aleje

Předání petice za lípy v Thákurově uliciOsmdesát let starou lipovou alej v Thákurově ulici se chystala pokácet Technická správa komunikací. Jako oficiální důvod drastického kácení byl uváděn špatný zdravotní stav stromů, v pozadí stála myšlenka rozšířit počet parkovacích míst. Většina odborných posudků se vyslovila pro zachování aleje, minimální počet kácení a radikální zlepšení péče o stromořadí. „Občané mají obecně velmi obtížný přístup k informacím o tom, že se v jejich okolí plánuje likvidace zeleně. Záměr kácet stromy se nezveřejňuje ani na úřední desce, ani v novinách městské části nebo na webových stránkách Prahy 6. Proto jsme se rozhodli doručit informaci o plánovaném kácení přímo do domácností. Věříme, že přání obyvatel Prahy 6, aby byla alej v Thákurově ulici zachována a o stromy bylo řádně pečováno, bude vyslyšena,“ vysvětlila cíle petice Petra Kolínská, zastupitelka městské části Praha 6 .
Petici požadující zachování a citlivou obnovu aleje s více než 1500 podpisy občanů předali radnici Prahy 6 zástupci Strany zelených v Praze 6 a poslankyně Kateřina Jacques.

Radnice Prahy 3 ustoupila od výstavby garáží na Škroupově náměstí

Garáže na Škroupáku nechceme!Rada MČ Praha 3 na svém srpnovém zasedání zastavila projekční a přípravné práce na projektu podzemních garáží na Škroupově náměstí. Vyslyšela tak místní občanské protesty proti výstavbě v této lokalitě, které pomáhala spoluorganizovat místní organizace Strany zelených a zelení zastupitelé. Petici proti stavbě garáží podpořilo více než tisíc místních občanů.

ZÁŘÍ
S radním Petrem Štěpánkem na kole do práce

Petr ŠtěpánekPředstavte si, že ráno netrávíte nervózním popojížděním v koloně aut nebo přecpaném metru, ale že jedete na kole podél řeky. Přijde vám to nereálné? Nemusí. Vždyť v Praze je v současnosti kromě cyklostezek propojujících kratší úseky také několik dlouhých tahů, umožňujících pohodlně dojet na kole z okraje Prahy až do samého centra. V rámci Evropského týdne mobility mohl každý vyrazit do práce na kole s Petrem Štěpánkem. Ve dnech 16.–19. září se vyjíždělo ze směrů Radotín, Zbraslav, Háje a Sedlec do centra trasami, které překvapily svou pohodlností a krásou. Akce se konala v rámci Evropského týdne mobility a Dne bez aut.
Doporučené a vyzkoušené trasy vhodné pro dopravu na kole najdete na webu Praha cyklistická.

ŘÍJEN
Výsledky voleb do Senátu

V obvodu číslo 27 (se sídlem v Praze 1) získal kandidát SZ Michael Kocáb 4742 hlasů a byl tak třetím nejlepším kandidátem. Postup do druhého kola mu unikl o pouhých 748 hlasů.
V obvodu číslo 21 (se sídlem v Praze 5) získala kandidátka SZ prof. Helena Illnerová úctyhodných 6741 hlasů. Jde o největší počet hlasů ze všech kandidátů SZ v České republice v těchto senátních volbách. Stejně jako Michael Kocáb byla ve svém volebním obvodu třetí nejsilnější a k postupu do druhého kola jí chybělo jen 1387 hlasů.
V obvodu číslo 24 (se sídlem v Praze 9) získal náš kandidát starosta Klánovic Ladislav Hrabal celkem 2016 hlasů, podobně jako kandidát KDU-ČSL Vlastimil Ježek. Na postup do druhého kola to ale nestačilo.
Celkové výsledky senátních voleb v pražských obvodech.

Poselství občanů Prahy primátorovi: nechceme stadion ani oceanárium na Letné!

Katerina Jacques predava petici Zachranme Letnou!V září roku 2007 zahájili aktivní občané Prahy 7 spolu s místní organizací Strany zelených kampaň Zachraňme Letnou. Nedílnou součástí kampaně byl i sběr podpisů občanů pod výzvu zastupitelům hl. města Prahy a Prahy 7 proti výstavbě oceanária a národního fotbalového stadionu na Letné. Na konci října předaly poslankyně Kateřina Jacques a režisérka Olga Sommerová primátorovi Pavlu Bémovi všech 7 100 podpisů občanů pod touto výzvou. Poslankyně Kateřina Jacques při př
edání petice uvedla: „Pražské zastupitelstvo by mělo co nejdříve předložit veřejnosti jasný a srozumitelný výklad dalších urbanistických plánů a vyjadřuji naději, že budou citlivým způsobem reflektovat zájmy obyvatel hlavního města, respektovat historického dědictví a kulturní hodnoty a citlivě ochrání naši společnou zeleň.“
Ústní příslib primátora Béma, že na Letenské pláni nebude vybudováno oceanárium a město nepodpoří rozšíření fotbalového stadionu, byl potvrzen na prosincovém jednání zastupitelstva tiskem, v němž je uvedeno, že po dokončení stavby tunelu městského okruhu „se Letenská pláň opět promění v centrální městský park, jehož základní dominantou je a bude veřejná zeleň“.
Kampaň Zachraňme Letnou pokračuje dál. Daniel Hlaváč, předseda občanského sdružení Zachraňme Letnou, k tomu uvedl: „Pozornost budeme v následujících měsících věnovat jak plánované přestavbě fotbalového stadionu, tak opatřením, které povedou po dostavbě Blanky ke skutečnému zklidnění dopravy na povrchu a také podob Letné v připravovaném územním plánu.“

LISTOPAD
Zelení vítají rozhodnutí Nejvyššího správního soudu

Zuzana DrhováKlub zastupitelů hlavního města Prahy za Stranu zelených uvítal rozhodnutí soudu, který zrušil v celém rozsahu změnu Z1000/00 Územního plánu Prahy. Zastupitelé SZ byli v červnu 2008 jediní, kdo tuto změnu nepodpořili. Zrušená změna, která plošně měnila původní územní plán, obsahovala mj. vymezení staveb, které jsou součástí Pražského (silničního) okruhu v úseku Ruzyně – Březiněves a dále rozšíření letiště Ruzyně o paralelní vzletovou a přistávací dráhu. Rozhodnutí soudu tak otevírá možnost k dalšímu přehodnocení podoby těchto dvou velkých projektů, které jsou navíc v těsném sousedství.

Zastupitelka Zuzana Drhová rozsudek komentovala slovy: „Praha v nejbližších letech připravuje zcela nový územní plán pro celé území hlavního města. Věřím, že si zodpovědní politici vezmou z rozsudku Nejvyššího správního soudu ponaučení a nebudou kritizované chyby opakovat. Územní plán má být společenskou dohodou mezi vedením města a občany o uspořádání a využívání území. Má mít dlouhodobou platnost a z toho důvodu je nutné do jeho přípravy zapojit co nejširší veřejnost.“

PROSINEC
Schválený rozpočet hlavního města Prahy pro rok 2009 je alarmující

Pražští zelení nesouhlasí s rozdělením téměř poloviny městského rozpočtu v kapitole doprava. I když si tato kapitola nárokuje téměř polovinu celého rozpočtu města (20,8 mld. – to je 40% celého rozpočtu), Dopravní podnik dostane o celou čtvrtinu financí méně než v minulých letech. V rozpočtu není ani koruna na budování bezbariérových přístupů do stanic metra, výstavbu nových tramvajových tratí nebo nákup nových autobusů, omezit se budou muset i některé linky MHD. Důvod? Stejně jako v roce 2008 půjdou téměř všechny investiční peníze do výstavby dálnice uprostřed města – tunelu Blanka, který přivede do bezprostřední blízkost Pražského hradu desítky tisíc aut.