23. 6. 2011

Zastupitelstvo hl. m. Prahy dnes rozhoduje o více jak 20 změnách územního plánu, které pokračují v zástavbě zelených ploch a v nekoncepčním převádění kvalitní orné půdy a ploch určených pro zemědělství na území vyčleněné pro zástavbu.

Rozsáhlé bytové komplexy vyrostou na polích u Královic, Pitkovic, Benic či Uhříněvsi v místech bez  potřebné technické infrastruktury a bez možnosti dopravní obslužnosti veřejnou dopravou.

„Zastupitelé dnes stvrdí změny, proti kterým jsme dlouhé roky v opozici marně vystupovali. Je to ukázkový příklad, jak se město nemá rozvíjet a tyto změny jsou také v rozporu se schválenými Zásadami územního rozvoje hlavního města Prahy,“ říká  Zuzana Drhová.

„Schválení změny rozšíření plochy mezinárodního letiště Ruzyně (1520/06) je výsměchem obyvatelům Prah 6. Změny ÚP v oblasti letiště a severní části okruhu opakovaně zrušil soud. Letiště svou expanzí ohrožuje hlukem desetitisíce obyvatel,“ kritizuje schválení změny někdejší radní pro ŽP a dnešní předseda SZ v Praze Petr Štěpánek.

„Vypořádání námitek vychází systematicky vstříc požadavkům developerů a pomíjí připomínky občanů a sdružení,“ zastává se obyvatel místopředsedkyně SZ v Praze Ilona Picková.