12. 12. 2011

Nové vedení Prahy mělo minulý týden jedinečnou příležitost distancovat se od dlouho kritizovaných praktik v územním plánování a zrušit projednávání změn územního plánu s tím, že se bude soustředit na nový územní plán. Místo toho Rada města schválila téměř dvě desítky změn územního plánu, které předloží ve čtvrtek 15. 12. Zastupitelstvu hlavního města s návrhem ke schválení.

Se změnami nesouhlasí buď příslušné městské části, zpracovatel Útvar rozvoje města, ROPID, nevládní organizace či místní veřejnost. U změn nelze zdůvodnit veřejný zájem a tedy chybí argument, proč by se měly v tomto mimořádném režimu schvalovat. Praha má dost nezastavěných ploch vyčleněných k zástavbě, a proto není důvod měnit další zeleň či území zatížené nadměrným hlukem a znečištěným ovzduším  na stavební parcely. Změny navrhují majitelé pozemků, kterým se změnou územního plánu jejich pozemky významně zhodnotí. Nyní leží konečné slovo na Zastupitelstvu hlavního města Prahy, které bude mít ve čtvrtek 15. prosince příležitost změny definitivně zamítnout.

„Změny nejsou velkého rozsahu, ale o to více je na místě se ptát, proč by se měly schvalovat a kdo z nich má užitek. Neopodstatněné změny představují velké korupční riziko. Navíc i malá změna v územním plánu často znemožní koncepční řešení celého širšího území, jako se to stane v Chuchli, v Hodkovičkách či na Ruzyni. Zastupitelé by se proto měly distancovat od praktik starého vedení a změny zamítnout,“ říká Zuzana Drhová, členka vedení pražských zelených a zastupitelka na Praze 13.
„Dílčí ukrajování zeleně a její přeměňování na zastavitelné plochy, jako se to má stát v Braníku, považujeme za nepřijatelné. A to zejména v době, kdy vrcholí příprava nového územního plánu,“ dodává zastupitelka SZ z Prahy 4 Iva Kotvová.

Příklady změn:
Zličín – převod zahrádek na stavební parcely, proti je městská část, nevládní organizace, veřejnost, území nebude splňovat hlukové hygienické limity pro bydlení

Hodkovičky – výstavba loděnice, zásah do příbřežní lokality Vltavy, nesouhlas MČ a URM území by mělo být řešeno koncepčně v souladu se záměry obce na rozvoj rekreačního potenciálu území.
Velká Chuchle – změna jedné zahrádky v zahrádkářské osadě na stavební parcelu, pro nekoncepčnost nesouhlasí městská část
Horní Počernice – zábor 7 600 m2 zemědělské půdy s možným využitím na skladové plochy či nerušící výrobu
Smíchov – nové bytové a administrativní centrum při ul. Grafická, navrhovaný koeficient zastavitelnosti H, městská část navrhuje I , nesouhlas Arniky, podmíněný souhlas hygienika z důvodu znečištěného vzduchu a hluku v dané lokalitě
Benice – zrušení funkce pro výstavbu školy, mateřské školky a přeměna na sportovní a rekreační využití
Ruzyně – orná půda a přírodní nelesní plochy, potoky,vodní nádrže na dopravní a vojenská letiště, Útvar rozvoje města změnu doporučuje pozastavit a  území řešit dle výsledků projednání konceptu územního plánu, zdůvodnění změny je zavádějící, pořízení změny ve vymezeném rozsahu plochy není z pohledu současné situace zdůvodnitelné.
Libuš – převod orné půdy na čistě obytné, s další masivní zástavbou nesouhlasí Městská část
Braník – přeměna funkce zeleň městská a krajinná na zeleň izolační, garáže a parkoviště. Nezastavitelné území se mění na zastavitelné, výstavbou garáží bude přerušen průběh celoměstského systému zeleně.
Kontakt:
Zuzana Drhová: 777 230 356