26. 5. 2022

Praha 3 prodá hlavnímu městu 35 bytů za 222 milionů korun. Napraví tak chybu předchozího vedení městské části, které za vlády ODS vyvedlo tyto byty do akciové společnosti a znemožnilo tak jejich nekomerční pronajímání lidem v bytové nouzi či podporovaným profesím.

Firma Správa zbytkového majetku zřízená tehdy jako akciová společnost se nyní transformuje na správcovskou a byty prodává hlavnímu městu za férovou cenu dle znaleckého posudku (průměr 6,34 milionu Kč za jeden byt). Návrh místostarosty Prahy 3 Ondřeje Ruta (Zelení) schválila Rada hlavního města Prahy.

“Prodejem do rukou Prahy se tyto byty dostávají zpět do přímé dispozice města, nebudou předmětem podnikání. Zlepší se tím dostupnost bydlení pro Pražany a zároveň Praha 3 získá 222 milionů korun na opravy bytového fondu,” vysvětil Rut motiv návrhu.

Současná koalice na radnici Prahy 3 se snaží zrychlit opravy neobsazených městských bytů a investuje do nich proto desítky milionů korun ročně. Koaliční partneři začali tlačit na prodej prázdných bytů v dražbě, s tím ale Zelení nesouhlasí. “Chceme ponechat v rukou města co největší bytový fond a dál ho navyšovat, abychom byli schopní zmírňovat dopady krize bydlení a nabídnout co největší části obyvatel dostupné nájemní bydlení,” uvedl místostarosta Rut. Prodej bytů městu je proto podle něj výhodným řešením pro obě strany: Praze pomůže s byty a zároveň vyřeší spor v koalici městské části o financování oprav bytového fondu.

Zelení dohodu vítají. Aby Praha zmírnila následky divoké privatizace z dob, kdy magistrát ovládala ODS, mělo by hlavní město co nejvíce rozšiřovat možnosti dostupného nájemního bydlení,