14. 1. 2016

Strana zelených v Praze má zastoupení na 18 radnicích městských částí, z toho na 8 radnicích patřila v roce 2015 do vládnoucí koalice. Již první rok po volbách ukázal, že zelení umějí plnit sliby, které dali voličům. Přinášíme rekapitulaci největších úspěchů v městských částech i hlavním městě.

Na úrovni městských částí jsou zelení nejsilnější ve vedení Prahy 4, kde mají starostu Petra Štěpánka. Zde se mimo jiné podařilo zavést nulovou toleranci hazardu. „Chceme naši městskou část spravovat k prospěchu našich obyvatel a hazard určitě není něco, co by občané potřebovali, naopak je spojen s řadou negativních jevů, které podstatně zhoršují kvalitu jejich života,“ uvedl starosta Petr Štěpánek (Trojkoalice/SZ). Dalším velkým úspěchem je snížení nákladů na teplo a energie pro zařízení spolufinancovaná obcí. „Úspora činí téměř polovinu dřívějších nákladů,“ říká Petr Štěpánek.

V Praze 5 zelení během roku posílili své zastoupení v Radě MČ, kde mají nyní 3 radní. Praha 5 je první MČ v Praze, která realizuje koncepci sociálního bydlení. „Již v minulém roce došlo ke změně pravidel pronajímání bytů, nově je na úřadě k dispozici koordinátorka, která aktivně řeší situaci jednotlivců i domácností jako prevenci před ztrátou bydlení, zároveň ve spolupráci s neziskovými organizacemi pracuje s lidmi, kteří jsou zatížení dluhy a exekucemi. Vytipovali jsme rovněž několik vhodných bytů pro rozšíření kapacit sociálního bydlení“, říká radní za zelené Tatiana Konrádová. Dalším úspěchem je zapojení veřejnosti do rozhodování o rozvoji městské části, např. formou participativního plánování konkrétní lokality v Praze 5 Na pláni. Zřízena byla také pozice cyklokoordinátora, který vyhodnocuje podněty cyklistů pro zlepšení dopravních  podmínek.

Zelení na Praze 6 považují za svůj největší úspěch vznik nového dotačního programu pro regeneraci a ozelenění vnitrobloků. „Vnitrobloky využitelné pro volný čas posilují sousedskou pospolitost, mezigenerační soužití a zvyšují pocit bezpečí. Upravené vnitrobloky jsou totiž zvlášť oblíbené mezi seniory a dětmi,” vysvětluje funkci těchto lokalit zastupitelka Prahy 6 a hlavního města Petra Kolínská. Celkem bylo rozděleno 3,5 milionů na revitalizaci 29 vnitrobloků.

Místostarosta Prahy 7 a předseda pražských zelených Ondřej Mirovský považuje první rok práce na radnici za průlomový v mnoha prioritních bodech zeleného programu. „Máme připraven projekt pro výsadby nových desítek stromů v ulicích a vnitroblocích, podařilo se nám zklidnit Veletržní ulici po otevření tunelu Blanka a výrazně jsme zrychlili bezbariérové úpravy zastávek veřejné dopravy“, informuje Ondřej Mirovský.

Praha 8 v čele se zeleným místostarostou Petrem Vilgusem začala dlouhodobě plánovat své kroky a zejména mluvit se svými občany. „Před volbami patřila osmá městská část k místům, kde vládnoucí koalice ignorovala opozici i veřejnost. Zelení prosadili přípravu strategického plánu MČ na léta 2017–2026, zapojení veřejnosti do rozhodování prostřednictvím místní Agendy 21 a vstup do Národní sítě zdravých měst. Obyvatelé Karlína, Libně, Kobylis, Bohnic, Ďáblic, Čimic nebo Troje jsou nyní pro úřad a politiky partnery,” říká zástupce starosty Petr Vilgus.

V Praze 10 díky zelené radní Ivaně Cabrnochové probíhá rychlý rozvoj ekologické veřejné dopravy, zejména tramvají a vlaků. Tratě jsou nově tiché, rychlejší, bezpečnější, zastávky bezbariérové. „Po mimořádně úspěšné obnově Francouzské a Moskevské ulice, kde došlo k úplné přestavbě běžné průjezdné ulice na městský bulvár, pokračujeme v rekonstrukcích tramvajových tratí ve Švehlově, V Olšinách a Vršovické. Při těchto akcích Praha 10 hraje roli koordinátora a často také spoluinvestora. Zastávky mají minimum bariér, jsou připravené pro provoz nízkopodlažních tramvají a kde to má smysl, vznikají sloučené zastávky TRAM+BUS. Na jaře bude přestavěna přestupní zastávka Průběžná na tzv. zelený ostrov plný stromů. „Naší ambicí je vznik nových tramvajových tratí v oblasti Bohdalce a Slatin, v Počernické a ve směru do Štěrbohol. V maximální míře podporujeme stavbu přestupních vlakových zastávek Eden, Zahradní Město a Malešice/Depo Hostivař,” říká zelená radní Ivana Cabrnochová.,” říká zelená radní Ivana Cabrnochová.

V Praze 14, kde je zelená zástupkyně starosty pro dopravu a životní prostředí Ilona Picková, bylo v roce 2015 proznačeno a upraveno bezmála 8 km nových cyklotras.

„Za největší úspěch považujeme změnu přístupu samosprávy k územnímu rozvoji,“ komentuje dění na MČ Praha 15 zástupce starosty Marcel Pencák. Zde nově zřídili funkci městského architekta, který mj. připravuje odborné připomínky samosprávy v územních řízeních. Další významnou změnou oproti předešlým dvaceti letům vlády ODS je otevření radnice občanům. Všechny výbory a komise jsou nyní zpřístupněné opozici i veřejnosti.

Na úrovni hlavního města je jednoznačným úspěchem Trojkoalice snížení roční ceny jízdného na MHD na deset korun na den a zásadní omezení hazardního průmyslu. „I přes nemalé turbulence jsme v koalici dokázali prosadit opatření, která jednoznačně zlepšují kvalitu života Pražanů,“ komentoval výsledek předseda klubu Petr Štěpánek.

Kontakty:

Ondřej Mirovský, předseda SZ Praha