28. 1. 2010

Zelení mají zásadní výhrady k předloženému záměru transformace PIS na akciovou holdingovou společnost a vítají možnost diskuse ve výborech ZHMP, kde budou požadovat jasnější zdůvodnění tohoto záměru.

Tisková zpráva Klubu zastupitelů Strany zelených v ZHMP z 28.1.2010

PIS spravuje řadu historických kulturních památek (Petřínská rozhledna, zámek Ctěnice, Prašná brána, Staroměstská radnice, mostecké věže). Převod na akciovou společnost, kde se má o komerční výdělečné aktivity starat její dceřiná společnost (holdingová struktura), omezuje možnost kontroly města a není dostatečnou zárukou, že zisk z komerčních aktivit dceřiné společnosti, jako je pořádání kongresů, bude věnován na údržbu svěřených památek.
Již v loňském roce byla část památek ve správě PIS pronajata soukromé společnosti a nebyl zatím vyhodnocen přínos tohoto opatření  pro kulturní dědictví města.

Další překážkou transformace jsou závazky  PIS plynoucí z evropské dotace na rekonstrukci zámku Ctěnice ve výši 40 mil.Kč.  PIS získala v uplynulých letech dotaci a je nyní  smluvně vázána plnit 5 let monitorovací ukazatele. Praha nemá dosud zpracovanou analýzu, zda bude možné převést závazky PIS na jinou organizaci (akciovou společnost) či město Prahu a zda nebude nucena po změně správce zámku Ctěnice dotaci nebo její část vracet.

Dosavadní zkušenosti s uzavíráním řady pro město nevýhodných smluv vede Zelené k předběžné opatrnosti. Jediným uvedeným důvodem pro rychlé zřízení akciové společnosti PIS do konce června 2010 je čtyři roky staré usnesení ještě minulého zastupitelstva z června 2006.