15. 11. 2010

Městský soud rozhodl 11. listopadu 2010 o návrhu Strany zelených a SNK-Evropských demokratů, který požadoval zneplatnění voleb do Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Rozdělení Prahy na sedm obvodů způsobilo nerovnost hlasů voličů a umělé zvýšení hranice pro vstup do zastupitelstva pro menší strany. Rozdělení schválila proti vůli celé opozice ODS, která v minulém období disponovala nadpoloviční většinou. Soud návrh na opakování voleb zamítnul. Strany se nyní se svou žalobou obrátí na Ústavní soud.
„Předvolební rozhodnutí ODS, která nesmyslným a protiústavním způsobem rozdělila město na sedm volebních obvodů, umožní vznik velké koalice ODS-ČSSD. Proti vůli voličů, kteří hlasovali pro změny na pražském magistrátu, dojde k zakonzervování klientelistických a mafiánských struktur. “ říká předseda SZ Ondřej Liška. „Zelení a Evropští demokraté nevzdávají boj proti velké koalici kmotrů z ODS a ČSSD,“ dodává Liška.
Je zjevné, že bez rozdělení města na obvody by spojenectví ODS a ČSSD nemělo dost hlasů a velká koalice by nevznikla. V komunálních volbách 2010 se systémem sedmi volebních obvodů získala TOP09 26, ODS 20, ČSSD 13 a KSČM 4 křesla. Pokud tyto celkové výsledky přepočítáme systémem jednoho volebního obvodu platného v roce 2006, dostaneme úplně jiná čísla. TOP09 by měla 22 křesel (-4), ODS 16 (-4), ČSSD 14 (+1), SZ 4 (+4), VV 4 (+4) a KSČM 3 křesla (-1).
Zelení a Evropští demokraté se už v červenci 2010 ve stejné věci obrátili na Nejvyšší správní soud. Soudci tehdy odpověděli, že zatím neexistuje důkaz poškození malých stran systémem volebních obvodů, protože nelze předpovědět výsledek voleb.
„V tuto chvíli již máme důkaz, který je pro každého dostupný na www.volby.cz Strana zelených, SNK Evropští demokraté a Věci veřejné získaly více jak 5% podporu a přesto nedostaly žádný mandát. Poškozeni nejsou jenom kandidáti a politické strany, ale především voliči.Všichni tušíme, že ani voliči ODS ani voliči ČSSD si velkou koalici v Praze nepřejí,“ zdůrazňuje Petra Kolínská, volební lídr koalice SZ a SNK-ED v pražských komunálních volbách.
„Volební inženýrství ODS s obvody umožnil fakt, že Praha v podstatě není obcí ani krajem. Ústavní zákon 347/1997 Sb. o ní mluví jako o kraji a přitom se na ní nevztahuje zákon o krajích ani zákon o volbách do krajských zastupitelstev. Praha se chová jako kraj (pražský primátor zasedá v Asociaci krajů ČR, zastupitelstvo má krajské pravomoci, strany za zastupitele dostávají příspěvky podle pravidel platných pro kraje), ale kde se to úředníkům a politikům hodí, tam milionové město řídí podle pravidel platných pro nejmenší obce. V budoucnu budeme prosazovat změnu, která z Prahy vytvoří běžný kraj. Tato změna mj. znemožní účelové dělení města na obvody,“ poznamenává Jiří Witzany, volební lídr SNK-ED.
Tisková zpráva SZ, 11. listopadu 2010