22. 5. 2014

Dramatický příběh se šťastným koncem. Tak by se dala popsat situace okolo obnovy školky na Sychrově v Praze 10, tedy na návrší na rozhraní Vršovic a Michle.

Členové Strany zelených v Praze 10 a místní občané dlouhá leta bojovali za znovuotevření školky na Sychrově. Ta byla ohrožena změnou územního plánu, na základě které by tu mohl vyrůst bytový dům. Místní sestavili petici, která požadovala rekonstrukci školky a obnovu jejího provozu a kterou podepsal významný počet obyvatel bohdaleckého návrší. Členy petičního výboru byli Zdeněk Vávra, Jana Komrsková a Petra Matoušková. V petici z roku 2010 bylo jasně uvedeno: „Žádáme, aby zástupci městské části Praha 10 vzali zpět návrhy na změnu územního plánu a zajistili znovuotevření mateřské školy Na Sychrově.“
Po komunálních volbách v roce 2010 se nově zvolení zelení zastupitelé Zdeněk Vávra a Ivana Cabrnochová po tvrdých jednáních zasadili o zařazení obnovy školky do programového prohlášení rady. Sychrovská školka byla po náročné rekonstrukci tento čtvrtek zpřístupněna široké veřejnosti v rámci dne otevřených dveří. První děti sem nastoupí 1. září letošního roku.
„Školka leží na krásném klidném místě v sousedství Bohdaleckého lesa. Málokde v Praze 10 si malé děti mohou užít takový kontakt s přírodou jako zde. Je skvělé, že se dobrá věc podařila a školka opět bude sloužit svému účelu,“ říká zelený zastupitel z Bohdalce Zdeněk Vávra.
„Jsem ráda, že v situaci, kdy Prahu (a nejen Prahu) tíží kritický nedostatek míst ve školkách, se podařilo zvrátit zcela absurdní návrh na změnu územního plánu, který počítal s proměnou této školky v bytovou zástavbu. Věřím, že v situaci, kdy počet nových obyvatel oblasti Bohdalec stále roste, bude tato školka dlouho sloužit svému účelu,“ tvrdí Jana Komrsková, obyvatelka Bohdalce a členka petičního výboru.
„Dík patří zejména obyvatelům Bohdalce, kteří se ozvali proti plánu na likvidaci školky. Je to společný úspěch občanů, kteří mají důvěru ve své zastupitele, a politiků, kteří si váží názoru voličů. Přeji dětem z desítky, aby se jim ve školce na Sychrově líbilo a aby toto místo bylo symbolem jejich šťastného dětství,“ prohlásila místostarostka Prahy 10 pro územní a strategický rozvoj Ivana Cabrnochová (SZ).
Praha 10 po volbách v roce 2010 vzala na vědomí demografický vývoj v městské části a zahájila proces obnovy starších školek a přístaveb ke školkám stávajícím. Jen v roce 2014 bude otevřeno 200 nových míst v mateřských školkách.