12. 2. 2014

Zastupitelé za Stranu zelených v Praze 2 vyzývají Občany za spokojené bydlení (OSB), aby veřejnosti vysvětlili, proč již nechtějí řešit vymáhání škody ve výši 300 000 korun za pokutu, kterou Úřad na ochranu hospodářské soutěže uložil Městské části Praha 2 za uzavření smlouvy na dodávku tepla se společností PM Partners bez výběrového řízení.

Udělenou pokutou se v pondělí 10. února 2014 zabývalo zastupitelstvo. Neočekávanou změnou postoje Občanů za spokojené bydlení však zastupitelstvo neodsouhlasilo ani jeden z předložených návrhů.
“Městské části Praha 2 vznikla udělením pokuty škoda ve výši 300 000 Kč. Dobří hospodáři by měli škodu po těch, kteří ji způsobili, vymáhat. To je stanovisko Strany zelených a do nedávna také OSB. K velkému překvapení však OSB náhle změnili názor a vymáhání udělené pokuty již nepožadují. A to i přesto, že celou kauzu Občané za spokojené bydlení od začátku medializovali, byli nejhlasitějšími kritiky původního rozhodnutí o výběru dodávky tepla, podpořili řešení problému v kontrolním výboru a podali v této věci trestní oznámení,” řekla zelená místostarostka pro sociální politiku Kateřina Jechová (SZ).
“Jsme přístupem OSB velmi zklamáni, domnívali jsme se, že mají upřímný zájem kauzu řešit. Co stálo za tím, že náhle změnili názor a z nejhlasitějších odpůrců se mávnutím kouzelného proutku stali mlčenliví zametači? Jaký “argument” způsobil tento těžko pochopitelný veletoč? Je to určitě velké překvapení nejen pro zastupitele, ale i pro (bývalé) voliče OSB. Pokud by OSB svůj názor takto nečekaně nezměnili, mohlo zastupitelstvo odhlasovat návrh, podle nějž bychom vyzvali k dobrovolnému uhrazení pokuty všechny radní, kteří svým hlasováním chybné zadání zakázky umožnili,” řekl zastupitel Michal Uhl (nestraník, zvolený za SZ).