15. 10. 2019

Jakkoliv ve zveřejňování dat současné vedení Prahy úspěšně navazuje na předchozí koalici, navzdory předvolebním proklamacím pod vedením primátora Hřiba dochází v řadě případů k omezování dostupnosti informací. Nejviditelnějším, na pár kliknutí dohledatelným případem, je takřka rok trvající paralýza portálu dotazy.praha.eu, tzv. „online interpelací“.

„Portál online interpelací na pražské radní fungoval od roku 2012 a byl podporován až do voleb v roce 2018. Po celou dobu poskytoval prostor pro transparentně, jednoduše a rychle pokládané a následně veřejně archivované dotazy občanů na jednotlivé radní,“ popisuje spolupředseda pražských Zelených Vít Masare, který byl jako člen koalice neziskovek u

zavedení služby i o pár let později u jeho používání pro odpovídání občanům z týmů radních.

U jednotlivých dotazů bylo v systému vidět jestli, za jak dlouho a také co jaký radní komu odpověděl. Z celé současné koalice je na webu pouze primátor, který zde 28. 2. 2019 na dotaz Tomáše Hnyka ohledně fungování webu napsal, že u do té doby 6 let fungující služby startuje pilotní provoz, který postupně rozšíří i na ostatní radní. Web je sice stále propagován z domovské stránky praha.eu, ale dnes už nelze klást otázky ani primátorovi. Ten se navíc vyhnul odpovědi na pozdější písemnou interpelaci, ve které byl tázán, kdy web bude opět funkční. Takový přístup by byl online jasně vidět.

„Další radní za půl roku od primátorova prohlášení na portálu online interpelací nepřibyli a ani primátorovi již žádný nový dotaz není možné položit. Občané, kteří se chtějí na něco veřejně zeptat a dočkat se promyšlené veřejné odpovědi, jsou namísto jednoduchých online interpelací po řadě let opět odkázáni na časově daleko méně efektivní a nejistou anabázi osobních interpelací přímo během zastupitelstva. Při nich však často dotazovaní radní chybí a ani se nedostane zdaleka na každého tazatele,“ popisuje spolupředseda Zelených z Prahy 8 Tomáš Hnyk, který na problém upozornil vedení Prahy již v únoru.

Kontakt:

Vít Masare