9. 9. 2007

V pátek 24. 8. vyšel v HN článek – Obchodní centra si dělají „naschvály“. Považuji za potřebné upozornit na vážnější problém Prahy a dalších velkých měst, než je ten, že „projekty nových obchodních center to nemají vždy jednoduché“.

Ano, s autorkou článku se shodneme, že se v Praze bojuje o každý volný metr, a to všemi dostupnými prostředky. A nepochybuji o různých naschválech, které si různé firmy dělají. Co mne však znepokojuje, je velký tlak, který potenciální investoři a na ně navázané skupiny na zbytky volného prostoru ve městě vyvíjejí. Dá se tomu vůbec bránit a uchovat ve městě místa, jejichž hlavní hodnotou je, že tam kromě procházejících se, běhajících, sedících, hrajících si či jinak odpočívajících a družících se lidí v podstatě nic není?

Praxe ukazuje, že veřejná správa – příslušní úředníci a politici – bývá slabou pojistkou. A proto je podstatné, aby do tohoto kolbiště, kde se hraje o využití nedostatkového volného prostoru, byla vpuštěna i veřejnost. Čím více lidí se bude angažovat a zajímat o své okolí, říkat, co tam chtějí či nechtějí, tím je větší šance, že jeden silný investorský zájem nepřeválcuje ostatní. A mít obavy z toho, že tzv. „aktivisté“ zabrání rozvoji města, je naprosto zbytečné.

Pohybují se v rámci platných zákonů a v podstatě jen dohlížejí nato, aby při rozhodování byly platné zákony dodržovány a nestavělo se například na úkor zhoršení životního prostředí. Ze zkušeností mnohých těch, kteří se různých povolovacích řízení účastnili, vím, že ani pádné argumenty a opora v zákoně proti silným investorům někdy nestačí. Nechceme-li tedy mít ve městě na každém volném místě obchodní centrum či jiný záslužný objekt, měli bychom lidi spíše podporovat v tom, aby se účastnili přípravy územního plánu či řízení o povolení staveb, než je v těchto snahách zpochybňovat. Mimochodem právě v těchto týdnech Praha sbírá podněty veřejnosti k tomu, co by měl či neměl řešit její nový územní plán.

Zuzana Drhová
Zastupitelka hl.m. Prahy