10. 12. 2007

Tisková zpráva Strany zelených na Praze 3, o.s.Žižkov 06 a o.s. Ochránci Škroupova náměstí u příležitosti 19.výročí demonstrace za svobodné volby na Škroupově náměstí

Radnice pod vedením ODS chystá na Škroupově náměstí v následujících letech postavit podzemní garáže až pro 216 automobilů. Strana zelených a místní občanská sdružení mají za to, že stavba garáží zničí klidné a architektonicky cenné náměstí. Samotné zlepšení parkovací situace bude zanedbatelné, naopak výstavbou a provozem garáží budou trpět zejména obyvatelé v okolních domech, a to zhoršením kvality ovzduší i zvýšením hluku díky nárůstu počtu projíždějících aut v této lokalitě. To potvrzuje i stanovisko pražské hygienické stanice, která stavbu garáží na tomto místě v rámci procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) nedoporučila k realizaci.

Ke zhoršení životního prostředí by došlo nejen v průběhu stavby, ale i po jejím dokončení. Podle dopravních studií by zde mělo dojít ke zdvojnásobení dopravní zátěže (asi 400 jízd denně navíc). Hlukové limity jsou překračovány již nyní. (1)

Dalším problémem je znečištění ovzduší. Již nyní jsou v oblasti zvýšené nadlimitní koncentrace oxidu dusičitého (NO2), benzenu a prachových částic. Záměr by situaci výrazně zhoršil, a to zejména v době výstavby.

„Místní radnice si velmi dobře uvědomuje, že stavba garáží není v souladu s platnou legislativou a hlukovými limity. Přistoupila tedy k účelovému překlasifikování okolních ulic z III. na II. třídu, pro níž jsou limity mírnější. I do těchto limitů se však v průběhu stavby ani po jejím dokončení nevejde,“ říká Ondřej Rut, opoziční zastupitel za Zelené.

Výstavba jednoho parkovacího místa v podzemní garáži stojí okolo jednoho milionu korun. Platby za měsíční pronájem parkovacího místa, které se nyní pohybují okolo 4000 korun, nestačí investorům pro navrácení investice. Město proto bude stavbu a provoz garáží výrazně dotovat. Počítá se přibližně s 5 miliony korun na jeden rok provozu z městské kasy. V garážích přitom zaparkují pouze ti, kteří si tisícové platby za měsíční pronájem budou moci dovolit. Právě jim jsou tedy určeny mnohamilionové investice z peněz daňových poplatníků.

Strana Zelených a místní občanská sdružení jsou přesvědčena, že Praha 3 ve střednědobém horizontu podzemní garáže nepotřebuje a jejich výstavba je mrháním veřejnými penězi. Stavba i provoz garáží budou mít naopak negativní dopad na zdraví i kvalitu života místních obyvatel.

Předtím než začne žižkovská radnice do budování garáží investovat desítky milionů korun z obecní kasy, měla by být vypracována dlouhodobá koncepce dopravy, která zde prozatím neexistuje. V ní by radnice měla vyčíslit optimální počet parkovacích míst a vytipovat místa, na kterých chce podzemní garáže vybudovat. (2) Koncepce by měla současně brát v úvahu pozitivní efekt zavedení parkovacích zón (který je již nyní patrný na Praze 2) a mýtného, počítat se zaváděním cyklistické infrastruktury a zkvalitňováním veřejné dopravy.

Problémem je, že radnice takové plány nehodlá diskutovat ani s občany ani s opozicí. „O záměru stavby garáží jsme se dozvěděli až ve chvíli, kdy sem přišli měřit hluk. Radnice má radniční noviny, ale se svými záměry se tam nepochlubí. Místní noviny slouží jen k propagaci záměrů, které jsou hotovy nebo schváleny, občané k projednávání takových záměrů nejsou vůbec připuštěni a na jejich námitky není brán ohled,“ říká Ada Šatochinová, předsedkyně sdružení Žižkov 06.

Poznámky:
(1) Podle provedených měření jsou hlukové limity v ulici Zvonařova překračovány ve dne o 15% a v noci o 27%. V průběhu výstavby by docházelo k překračování hygienických hlukových limitů asi o 70% (používaná technika nad 100dB).
(2) Nyní radnice počítá se stavbou garáží na nám.Jiřího z Poděbrad, v Ondříčkově ulici, v areálu ZŠ V zahrádkách na Jarově v ulici Pod lipami, v parku v ulici Lupáčova, na Komenského náměstí a v Mahlerových sadech

Kontakty:

Ondřej Rut – zastupitel a předseda SZ Praha 3