21. 4. 2011

Žižkov – Rozčarování, zklamání a krajní nespokojenost panuje podle zjištění Deníku mezi většinou obyvatel čerstvě revitalizovaného bloku panelových domů v žižkovské Lupáčově ulici. Mnozí by jistě mohli pokrčit rameny a namítnout – co je nám do toho? Jenže ona nespokojenost se objektivně dotýká všech obyvatel Prahy 3, potažmo všech Pražanů a zejména jejich peněženek.

Jak Deník už v minulosti několikrát informoval, do náročné rekonstrukce nateče rekordních 500 milionů korun z obecního rozpočtu.

„Je to unikátní obnova v celopražském, ba i v celorepublikovém měřítku,“ hodnotí revitalizaci radniční noviny Prahy 3. „Taková investice nemá v rámci naší městské části obdoby. O to smutnější je její výsledek, na který upozorňují zdejší nájemníci,“ konstatuje opoziční zastupitel Prahy 3 Matěj Stropnický z klubu Žižkov (nejen) sobě.
Přestože radnice před časem informovala o tom, že první etapa rekonstrukce byla úspěšně ukončena kolaudací, zdejší obyvatelé upozorňují: „Nezaregistrovali jsme jakoukoliv kontrolu bytových jednotek.“

„Jak tedy mohlo být zkolaudováno?“, ptá se jedna z nájemnic Markéta Strejčková. Její soused Zdeněk Čihák včera Deníku potvrdil, že i po údajné kolaudaci v některých bytech přetrvávají závažné nedostatky. „Kvůli bourací práci ve sklepních prostorách domu, kde se buduje služebna městské policie, nám praskají zdi kolem oken,“ dosvědčil Čihák. Stavební firma prý nájemníkům vzkázala, že závady v podobě popraskaných zdí, nezakrytých spárů v panelech, či mezi příčkami a sádrokartonovými podhledy odstraní. Kdy se lidé dočkají, ale neupřesnila. „Prý po dokončení bouracích prací v domě,“ dodává Strejčková.

Zima a plíseň
Zdeněk Čihák také připomíná, že diskomfort při opravách dosahoval neúnosné míry zvláště v zimních měsících, kdy podle něj byly byty takřka neobyvatelné. „Nejen, že ranní teplota se málokdy vyšplhaly nad 15 stupňů celsia. Zdi také začaly obrůstat plísní. Po demontáži střešních ateliérů začalo do bytů zatékat,“ líčí Čihák. Naráží i na údajně neodbornou manipulaci s azbestovým obložením ve stoupačkách, na kterou Deník již také poukazoval. Podle místostarosty Prahy 3 Tomáše Kalouska (TOP 09) ale z dokumentace stavitele vyplývá, že s azbestem bylo manipulováno řádně. Uvádí to v dopise nájemnici Marii Klejchové.

Další nájemník František Vonderka si zastupiteli Stropnickému postěžoval, že stavební firma přišla změřit přítomnost azbestu v bytě až rok poté, co s ním manipulovala.
Ale zpět k výsledkům. Lidem z „Lupáčovky“ se především nelíbí zmenšená kapacita výtahů, které radniční noviny označují za vysoce moderní. „Kvůli novému bezpečnostnímu systému zavírání se do výtahové kabiny téměř nevejde kočárek. A to jsme naopak žádali o rozšíření šachet a o zvětšení kapacity zdviží. Místo toho zcela zbytečně zvětšili balkóny do ulice,“ dodává Čihák. Podle něj se tak uměle zvětšila plocha bytu a úměrně tím vzroste cena při případné privatizaci. Nájemník Milan Šveřepa tvrdí, že zvětšení balkónů má i negativní dopady na osvětlení bytů, což prý v budoucnu povede k nárůstu nákladů na energie.

Zastupitel Stropnický včera Deníku sdělil, že již zadal podnět kontrolnímu výboru městské části, který by se měl revitalizací zabývat. „V nejbližší době k problematice svoláme tiskovou konferenci,“ slíbil Stropnický.

Autor: Jakub Krupka, Deník.cz