31. 5. 2007

Na dnešním jednání ZHMP byl schválen harmonogram přípravy nového územního plánu Prahy, který by měl být hotov v roce 2010. Zelení požadovali zpracování Zásad územního rozvoje, se kterým předložený plán příprav nepočítá a který je podle nového stavebního zákona (1) klíčový pro stanovení limitů udržitelného rozvoje území. Druhým požadavkem Zelených bylo předložení samostatného plánu komunikace s veřejností, který by podrobně rozpracoval, jakým způsobem bude v následujících třech letech zahrnuta do přípravy laická i odborná veřejnost. Ani s jedním ze svých návrhů neuspěli.

Zásady územního rozvoje jsou samostatným dokumentem, který dle platného stavebního zákona (183/2006 Sb.) stanoví základní požadavky na účelné a hospodárné uspořádání území a jejich součástí je i vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území. Podle zákona musí územní plány obcí respektovat Zásady územního rozvoje, a proto je potřeba Zásady zpracovat dříve než územní plán a tuto fázi nelze obejít.

„Proto jsme zastupitelstvu navrhli, aby dřív než zahájí přípravu územního plánu, zadalo město přípravu Zásad územního rozvoje. Náš návrh nebyl přijat možná i proto, že málokterý zastupitel zná nový stavební zákon a neuvědomuje si proto důležitost přípravy Zásad územního rozvoje,“ komentovala průběh projednání Petra Kolínská, předsedkyně klubu zastupitelů SZ.

Druhým požadavkem zastupitelů SZ bylo předložení samostatného plánu komunikace s veřejností, který by rozpracoval, jak bude město informovat Pražany a jak bude oslovena a zapojena do přípravy územního plánu odborná i laická veřejnost. „ Plánovaná veřejná projednání považujeme za nedostatečná. Chceme mít záruky, že se ÚP nebude připravovat za zavřenými dveřmi Magistrátu a Útvaru rozvoje hlavního města Prahy. Problémem často bývá způsob, jak zpracovatel naloží s připomínkami veřejnosti. I to by měl řešit požadovaný dokument. Územní plán je stěžejním koncepčním dokumentem, který předurčuje budoucí rozvoj Prahy, a proto je třeba zohlednit při jeho zpracování názory a podněty širší veřejnosti a umožnit jí průběžně přípravu tohoto dokumentu sledovat. Je to praxe, která se při zpracování dokumentů tohoto významu v Evropě běžně používá, “ řekla k tomu zastupitelka Zuzana Drhová.

Kontakt:
Petra Kolínská, předsedkyně Klubu zastupitelů SZ (tel.: 776 55 20 22)
Zuzana Drhová, členka Výboru územního rozvoje (tel.: 777 230 356)
Poznámky
(1) Citace ze zákona
„Zásady územního rozvoje jsou závazné pro pořizování a vydávání územních plánů, regulačních plánů a pro rozhodování v území.
/§ 36, odst. 5/
„Územní plán v souvislostech a podrobnostech území obce zpřesňuje a rozvíjí cíle a úkoly územního plánování v souladu se zásadami územního rozvoje kraje a s politikou územního rozvoje.“
/§ 43, odst. 3/

Přílohy:

TZ ve formátu pdf ke stažení

Argumenty zastupitelů v diskusi na ZHMP (prezentace) v pdf

Tisk se zněním předkládaného usnesení v pdf