14. 7. 2010

Ještě před dvěma lety zahrnula MČ Praha 4 do svých podnětů k novému územnímu plánu i oblast vedle Podolské vodárny. Plocha, která byla využívána jako park a hřiště měla být podle plánu radnice zastavěna domy. Jen díky pobouřené reakci občanů bylo vedení radnice nuceno od tohoto plánu ustoupit. Strana zelených vítá, že celá plocha bude dále sloužit původnímu účelu, tedy parku a že na místě původního hřiště nyní MČ Praha 4 vybudovala Sport park pro seniory, který dnes otevírá.

V roce 2008 podala MČ Praha 4 na 150 podnětů k novému územnímu  plánu. Jedním z těchto podnětů byl i návrh na změnu funkčního vymezení a tím umožnění obytné zástavby na místě rekreační plochy vedle Podolské vodárny.

Zastupitelé za Stranu zelených tehdy s tímto záměrem nesouhlasili a rozporovali i řadu dalších podnětů směřujících k zastavování zelených ploch, podali řadu protinávrhů, většina podnětů však byla schválena dle původních návrhů vedení radnice.

„Již při sestavování rozpočtu na rok 2007 i na rok 2008 požadovali zastupitelé za SZ, aby byly vyčleněny prostředky na zpracování studie této lokality s budoucím možným těžištěm Podolské ulice jako pěší zóny,“ uvedl předseda klubu zastupitelů za SZ Petr Štěpánek.

„Zastupitelé za Stranu zelených iniciovali veřejné projednání podnětů s občany Podolí. Občané, kteří v této lokalitě bydlí, s plány radnice nesouhlasili a jejich pobouřená reakce přiměla vedení MČ Praha 4 ke stažení navrhovaného podnětu. Vítám, že hřiště bylo nyní upraveno a park zůstal pro veřejnost zachován. Doufám, že radnice bude pokračovat v projektech, které slouží široké vrstvě občanů a nikoli jen zájmům developerů. V budoucnu by měla radnice své záměry, které významnou měrou ovlivní život občanů,vždy nejdříve představit na veřejných projednáváních,“ dodává Iva Kotvová, zastupitelka za SZ na Praze 4.

Kontakt:
Iva Kotvová
zastupitelka MČ Praha 4 za Stranu zelených
Iva.kotvova@zeleni.cz

Přílohy:
Textová část podnětů ke změně ÚP, bod 3
Obrazová část podnětů ke změně ÚP
Stenografický záznam ze zasedání Zastupitelstva MČ Praha 4 ze dne 23.4.2008 (str. 68, 77, 108)
Odkaz na web MČ Praha 4 – Sport park pro seniory; http://www.praha4.cz/2681_Sport-park-nabidne-seniorum-fitness-v-prirode