26. 11. 2015

Praha 4 zásadně nesouhlasí s postupem primátorky Adriany Krnáčové, která minulý týden předložila Radě hlavního města Prahy návrh vyhlášky o hazardu, v němž nerespektuje požadavek městské části (usnesení Rady měsrské části Praha 4 č. 12R-301/2015 ze dne 22. 4. 2015) na výraznou redukci hazardu na jejím území. Praha 4 žádala zachovat pouze sedm provozoven z 27, a to výlučně kasina, všechny herny měly být zrušeny. Návrh primátorky zachovává 21 provozoven, kasina i herny.

„Proti tomu se musím co nejostřeji ohradit,“ uvedl starosta Petr Štěpánek (Trojkoalice/SZ). „Dobře víme, jak moc lidem u nás vadí herny a hlavně jejich koncentrace v určitých lokalitách, že hazard přináší spoustu negativních jevů, a proto jeho omezení patří k našim prioritám. Případné negativní dopady si tak může na svůj účet na svůj připsat primátorka Krnáčová.“

Zásadní změnou navrhovanou městskou částí Praha 4 bylo zrušení všech heren a redukce počtu kasin. Snížení počtu míst k provozování hazardu bylo provedeno s ohledem na blízkost dětských hřišť, škol, jiných školských zařízení a zařízení sociální a zdravotní péče. Z některých lokalit tak měl hazard zmizet úplně (sídliště Krč), v dalších měl být výrazně omezen (Nuselská ulice).

„Je nesmyslné, aby o takto závažném tématu rozhodoval někdo od stolu,“ uvedl radní pro bezpečnost Zdeněk Pokorný (Klub Tučňák). „My jsme o našem návrhu rozhodovali na základě detailní znalosti problémů v jednotlivých lokalitách, podpořených diskusí s občany, kteří zde bydlí, a provoz každého jednoho zařízení se jich zásadním způsobem dotýká.“

Před zvýšenou kriminalitou v souvislosti s hazardem varuje například Bezpečnostní informační služba, která v roce 2010 ve své zprávě uvedla o praní špinavých peněz:  Aktéři balkánského organizovaného zločinu se na území ČR věnují především obchodu s omamnými a psychotropními látkamiTyto kriminální aktivity jsou doprovázeny snahou o legalizaci výnosů z trestné  činnosti prostřednictvím investic do nemovitostí, popřípadě prostřednictvím provozování hazardních her.

„Postupem Rady hlavního města Prahy i primátorky jsem opravdu zklamán, protože na toto rozhodnutí doplatí naši obyvatelé,“ uvedl dále starosta Petr Štěpánek. „V naší městské části dlouhodobě bojujeme s hazardem a nynější projednávání vyhlášky a omezení hazardu mělo být příležitostí ke zlepšení kvality života našich obyvatel. Tato šance teď může být vinou primátorky promarněna.“