2. 1. 2013

Vedení Prahy (ODS, TOP09) dalo občanům k Vánocům dárek vyjádřit se do 27.12.2012 k návrhům zadání nových změn v tzv. IV. vlně celoměstsky významných změn Územního plánu hlavního města Prahy. Lokalit v MČ Praha 5 se týká celkem 11 změn a minimálně 3 z návrhů zadaní změn územního plánu považují Zelení Prahy 5 za pochybné, protože jdou proti zájmům ochrany přírodního prostředí Prahy 5 a mohou sloužit spíše jen zájmům developerských společností. Úředníci a politici hl. m. Prahy navrhují změny pro zastavění části unikátní stolové hory Vidoule, dále pro tzv. rekreačně sportovní areál na návrší Dívčích Hradů, a pro rozšíření areálu golfového hřiště v Motole. Přírodní zelené plochy, které dlouhodobě slouží pro vnitroměstskou rekreaci nejen občanů Prahy 5, nesmí být obětovány (s tichou podporou radnice Prahy 5) pro další plíživou zástavbu!

Vládnoucí koalice Prahy (ODS, TOP09) a jejím jménem  první náměstek pražského primátora a radní pro rozvoj města Tomáš Hudeček (TOP09) stanovili čtvrtek 27.12. za poslední den, kdy bylo možné vznést připomínky k navrhovaným celoměstsky významným změnám  IV. územního plánu (ÚP). Protože jde o klíčový zásah do budoucí podoby Prahy, zdá se datum  27.12. jako promyšlená schválnost, aby politici a úředníci HMP co nejvíce ztížili občanům a občanským sdružením Prahy možnost podávat připomínky. Přístup politiků HMP k již dříve předkládaným připomínkám vzbuzuje obavy, že navrhované změny platného územního plánu jsou již předjednány s developery a Praha je již „rozparcelována“!.
Pro Prahu 5 jsou problémové především změny ÚP v okolí stolové hory Vidoule (č. Z 2765/00 a č. Z 2773/00), které by otevřely možnost bytové výstavby na dosud přírodních plochách náhorní plošiny Vidoule. Pokud by padla podmínka nezastavitelnosti této přírodně cenné oblasti a území městské zeleně a přírodních rekreačních ploch se změní na obytné území pro pár vlastníků bytů, zničila by se další rekreační  možnost pro velkou skupinu obyvatel především Prahy 5 a Prahy 13.
Podobně  nelogický je návrh zadání změn pro tzv. sportovně rekreační areál na Dívčích Hradech (Z 2761/00) a rozšíření golfového hřiště v Motole (Z 2760, Z2762, Z 2763), protože představují přípravu expanze staveb na desítky dalších hektarů dosud zelených ploch na okraji Přírodního parku Prokopské a Dalejské údoli resp. do přírodního parku Košíře – Motol.
Předseda Zelených Prahy 5 Lukáš Budín k tomu říká: „Toto považujeme za absolutní nehoráznost ze strany vedení Prahy. Tyto tři pochybné návrhy změn nejsou zdůvodněny a jdou proti platným Zásadám územního rozvoje! Potvrzuje to tak naši domněnku, že pražská koalice ODS a TOP09 nezastupuje zájmy občanů, ale jasně podporuje zájmy a cíle developerů“.
Zelení Prahy 5 podporují petice občanů Prahy 5 a Prahy 13 proti návrhům zadání změn ÚP v oblasti Vidoule, Dívčích Hradů a v Motole.
(Praha 2. 1. 2013 – Tisková zpráva ZO Strany zelených Praha 5)
Užitečné odkazy: