25. 10. 2013

Strana zelených varuje před neuváženými kroky magistrátu při přípravě nového systému parkovacích zón pro Prahu. Podle vyjádření náměstka primátora Jiřího Nouzy (TOP09) by nový systém mohl fungovat už příští rok. Platnost rezidentní parkovací karty přitom mohla být omezena pouze na nejbližší okolí trvalého bydliště. Zachovány a rozšířeny by měly být také tzv. smíšené zóny. Ty byly zavedeny dodatečně jako reakce na nefunkční systém rozdělení parkovacích míst pro rezidenty a návštěvníky.

„Systém placeného parkování je třeba sjednotit a zjednodušit, ne dále komplikovat již tak složitá pravidla a křečovitě se držet dávno přežilého rozdělení do modrých, oranžových, zelených a smíšených zón. Platnost rezidenční karty je třeba rozšířit do celé zóny přes hranice městských částí, nikoli omezovat na místo trvalého bydliště. Praha má nyní jedinečnou příležitost systém reformovat a dovolit každému řidiči bez ohledu na bydliště parkovat kdekoli, pouze s odlišným poplatkem. Vše bez kreslení barevných čar na silnici a parkovacích automatů na chodnících. Podobný systém se osvědčil ve Vídni,“ uvedl Ondřej Rut, člen vedení pražských zelených a místostarosta MČ Praha 3 odpovědný za dopravu.

Blog Ondřeje Ruta o vídeňském systému placeného parkování: http://rut.blog.respekt.ihned.cz/c1-59773580-vidensky-placeny-parking-inspirace-pro-prahu