29. 1. 2013

Rada MČ Praha 13 vedená starostou D. Vodrážkou podporuje navzdory předvolebním slibům další zástavbu zelených ploch na Praze 13.

Zelení požadují změnu kladného stanoviska Městské části Praha 13 k navrhované  změně územního plánu  na pozemcích  Central Group a.s. na hranici přírodního parku Prokopské a Dalejské údolí. Konkrétně se jedná o změnu Z2802/00 zařazenou do celoměstsky významných změn IV, která převádí 17 482 m2 zeleně na čistě obytné území s cílem výstavby rodinných domů. V tomto smyslu požadují zařadit bod projednání této změny na jednání zastupitelstva, které proběhne 6. 2. 2013.
Jedná se o území, které by podle platných Zásad územního rozvoje mělo sloužit k rekreaci jako nárazníková zóna, která odlehčí přírodnímu parku sevřenému mezi velkými sídlišti Jihozápadního města  a Barrandova. Navrhovaná změna, ke které dalo vedení MČ Praha 13 kladné stanovisko, míří přesně opačným směrem. Otevírá urbanizaci již dnes zatíženého území, které si z hlediska přírodních hodnot zaslouží zpřísněnou ochranu.
„Je to ukázkový příklad toho, jak se Praha v posledních dvaceti letech rozvíjí – developeři spekulativně nakupují a místní politici jim jdou v jejich záměrech na ruku,“ říká k tomu Zuzana Drhová, zastupitelka Prahy 13. „Není přitom důvod společnosti Central  Group, která změnu navrhuje, ustupovat. Území si pořídila jako nezastavitelné pouze s vidinou toho, že se jí podaří prosadit změnu územního plánu. Místo, aby starosta Vodrážka hájil zájem místních lidí a přírodních hodnot na Praze 13, jde na ruku developerským plánům“, dodává.
„Zájem investora je zřejmý. Díky této změně Central Group zhodnotí svůj majetek o 70 až 90 miliónů. Metr čtvereční stavební parcely pro rodinné domy se v podobných lokalitách oceňuje okolo 5000 Kč. Pokud by šlo o bytový dům, tak je zisk zhruba dvojnásobný,“  říká k tomu Čestmír Dolejšek z místních Zelených.
Tisková zpráva Strany zelených Prahy 13 – 29. 1. 2013