23. 6. 2011

Zastupitelstvo MČ Praha 4 dnes od 16 h projednává budoucnost Kavčích hor, stěhování radnice do polikliniky Budějovická, zadání školské koncepce a svěření majetku ve výši 110 miliónů Kč do 4. energetické.

Na schůzi zastupitelstva se chystají občané z Kavčích hor, z okolí polikliniky Budějovické a ze škol Sdružení i Školní. Přijdou i lidé, kterých se dotýká předražování plateb za energie 4. energetickou.

Petici proti zástavbě Kavčích hor podepsalo přes 1200 lidí. Ač zákon ukládá zastupitelstvu projednání do 60 dnů, občané na projednání čekají již od 2. září 2010. Radnice tedy zákon porušuje již třičtvrtě roku. Pozemky o rozloze přes 2500 m2 radnice směnila za protihodnotu jen málo přesahující 8 mil. Kč. Skutečná hodnota pozemků je přitom podle odhadu soudního znalce objednaného Stranou zelených 44 mil. Kč. Vlastníkem pozemků je Prominecon Group, nástupce Navatypu, firma údajně propojená s kmotry Janouškem a Hrdličkou.

„Zastupitelstvo zašantročilo pozemky za zlomek ceny v místě obvyklé a komise výstavby vedená radním Lohynským navíc povolila na pozemku pětipatrový dům, převyšující okolní zástavbu o 3 patra. Radnice porušila zákon o hlavním městě Praze směnou pozemků pod cenou a teď se chystá stavba v rozporu se stavebním řádem. Plánovaný dům je dokonce vyšší než budova Zpravodajství České televize,“ kritizuje chystanou zástavbu zastupitel MČ Praha 4 a předseda pražských zelených Petr Štěpánek.

„Požadujeme od  vedení radnice podrobný přehled rozsahu a skladby zdravotní péče v době uzavírání smlouvy o smlouvě budoucí a jeho porovnání se současným stavem,“ říká zastupitelka zelených Alžběta Rejchrtová. „Obracejí se na nás občané, že dochází k rušení ordinací a dokonce celých oddělení, zkušení lékaři, kteří nejsou zaměstnanci Mediconu dostávají výpověď z nájmu. Na druhé straně se zavádějí programy s placenou péčí nebo příplatky za tzv. nadstandardní péči. Medicon vlastní další polikliniku na Zeleném pruhu, kterou se chystá zbourat a postavit na jejím místě čtyři 9-12ti poschoďové obytné domy.  Není jasné, jaké ordinace  budou přestěhovány na polikliniku Budějovická a zda bude rozsah péče zachován. Jsme přesvědčeni, že radnice se nemá podílet na zvyšování zisku soukromého zdravotnického zařízení, ale má dbát na to, aby byla zdravotní péče dostupná pro všechny občany.“
„Stěhování radnice do nájmu za dvě miliardy je vyvedením prostředků obce, o jakém se nesnilo ani starostovi Jančíkovi ze sousední Prahy 5. Radnice přitom mohla koupit Budějovickou alej za 700 miliónů Kč,“ nesouhlasí se stěhováním radnice Štěpánek.
„Radnice chystá vyvedení majetku obce ve výši 110 miliónů Kč. Hodlá firmě zdarma dát do majetku plynové kotle, výměníkové stanice na teplou vodu pro dálkové zásobování teplem a další energetickou infrastrukturu. Školy, které předaly 4. majetkové plynové kotle nebo tepelné výměníky platí ročně statisíce až milióny navíc oproti předešlému roku. Za teplo platí víc i obyvatelé domů v Praze 4 – například pětipatrový dům v Jihlavské platí 4. energetické za teplo o 100 000 Kč víc, než před rokem. 4. energetická přitom slouží jako vedlejšák pro současné i vysloužilé zastupitele a poslance – ve 4. majetkové a 4. energetické jsou v honorovaných funkcích například pražský radní Lohynský, poslanec Marek Benda nebo bývalý předseda školské komise Kuchař. Předáním majetku radnice zcela ztratí kontrolu nad majetkem. Snaží se tím také zneprůhlednit tok financí. Vedoucí odboru majetku obce Vašek, tajemník Dudra i předseda představenstva Lohynský odmítli zastupitelům podat informaci o pracech vykonaných 4. energetickou, kritizuje nevýhodný krok zastupitel Štěpánek.

„Školy Sdružení a Školní jsme prozatím zachránili. Připravovaná koncepce však má pachuť účelovosti, naplněnost škol je v ní dána absolutním číslem a znevýhodňuje tak malé školy. Dvouleté kontrakty pro ředitele jsou přímým obcházením školského zákona, který ředitelům zajišťuje neodvolatelnost.