4. 10. 2010

Hlavní město Praha chystá další nevýhodný pronájem. Ke stávající ploše 280 000 m2 přidá golfistům plných 10 procent – dalších 28 000 m2, jak vyplývá z návrhu materiálů pro jednání Rady hlavního města Prahy. Golf Hodkovičky tak zabere velmi cenné rekreační prostory přímo při řece Vltavě.

Město od golfistů od nového roku inkasuje za „komerčně využitelné“ pozemky pouhých 682 000,- Kč ročně, za ty „nekomerční“ pouhou symbolickou tisícovku. Současné rozšíření smlouvy zároveň natlačí golfové hřiště přímo na vltavský břeh, kde část těchto pozemků slouží k rekreaci. Již dříve golfisté vytlačili z území veřejnost a postupně tak znepřístupnili řeku rekreujícím se Pražanům z Prahy 4. V důsledku užívání pesticidů a herbicidů došlo v místě k vyhubení ptactva, plazů a obojživelníků, dříve v této oblasti běžných. Byla zlikvidována celá velká hnízdní oblast (vodní ptactvo, skřivan).

Petr Štěpánek„Takhle výhodný nájem má ve městě málokdo, hektary veřejných ploch tady užívá pár desítek lidí za hubičku. Golf v Hodkovičkách navíc blokuje přístup k řece a okrádá obyvatele Prahy 4 o cenné rekreační území při řece Vltavě,“ dodává k nevýhodnému pronájmu Petr Štěpánek, pražský zastupitel a lídr koalice Strany zelených a Evropských demokratů ve volebním obvodu III.

Další Pražská zastupitelka za Stranu Iva Kotvová komentuje nevýhodný pronájem: „Podél Vltavy žije spousta ohrožených druhů živočichů, golf takhle blízko řeky ničí jejich přirozené životní prostředí.“

Vltava je ze zákona významným krajinným prvkem a její břehy jsou domovem mnoha druhů chráněných živočichů a ptactva. Slouží také jako rekreační oblast pro veřejnost a pro sporty závislé na vodě, jako je kanoistika, veslování nebo yachting. Břehy řeky jsou chráněny také vodním zákonem.

Smlouvu na pronájem pozemků pro Golf Podkovičky uzavřel v roce 1998 radní Filip Dvořák na 50 let za pouhých 1000,- Kč ročně po celých prvních deset let a se zárukou mimořádně výhodného nájmu za rozsáhlé pozemky i pro následující období. „Je neuvěřitelné, že Filip Dvořák má se svým seznamem nevýhodných smluv ještě tu drzost znovu kandidovat na volitelném místě do zastupitelstva hlavního města Prahy. Je ukázkou toho, jaký kvalitní tým stojí za MUDr. Svobodou, který hraje pouze roli maskota staré party pražské ODS,“ dodal Jiří Witzany, zastupitel hlavního města Prahy a kandidát na primátora za koalici Strana zelených a Evropští demokraté.