5. 9. 2011

„Odfakultnění“ Fakultní nemocnici Na Bulovce a Fakultní Thomayerovy nemocnici s poliklinikou je jen počátek procesu, který může skončit jejich divokou privatizací.

Diskuse o možném převodu nemocnice Na Bulovce na město Prahu a vzniku metropolitní nemocnice probíhala na pražském zastupitelstvu celé minulé volební období. Vznikla i studie, která počítala s mnohamiliardovými investicemi a dotacemi na provoz nemocnice na Bulovce. V areálu nemocnice jsou umístěna pracoviště celostátního významu, především se jedná o unikátní infekční kliniky lékařských fakult, Ústav radiační onkologie a ortopedickou kliniku. V krčské nemocnici je také řada celostátně významných pracovišť.

„Převedení nemocnic na město Prahu by kromě kvalitního zajištění celostátně významných pracovišť ještě předpokládalo mnohamiliardové investice z rozpočtu města, které nejsou realizovatelné. Činnost těchto pracovišť by byla ohrožena. Jejich svěření kraji je navíc vrcholně nesystémovým řešením“ kritizuje krok MUDr. Antonín Nechvátal, předseda sekce zelených pro zdravotní politiku.

Obě uvedené nemocnice stojí na lukrativních místech a je nutné počítat se silnými zájmy privátních subjektů.

Předseda pražských zelených se pro změnu obává divoké privatizace a ve výsledku buď zániku nemocnic nebo jejich nepřístupnosti běžným pacientům:
„Město již v minulosti ztratilo podivným způsobem majoritu v Pražské teplárenské a problémy opakovaně přinesla privatizace PVK. V případě nemocnic může dojít k posloupnosti zadlužení, odfakultnění, příchod strategického partnera (PPP) v podobě menšinového vlastníka, nedostatek financí v rozpočtu města, navýšení jmění menšinovým vlastníkem, ztráta majority města, zmenšení rozsahu zdravotní péče na lukrativní obory, rozprodej „zbytkového“ majetku. Obě nemocnice se koneckonců nacházejí v lokalitách žádaných pro bydlení.“

Antonín Nechvátal
vedoucí odborné sekce SZ pro zdravotní politiku, lékař

Petr Štěpánek
předseda SZ v Praze