10. 5. 2022

Situace na hlavním nádraží v Praze a u Krajského asistenčního centra pro Ukrajinu ve Vysočanech (KACPU) začíná přerůstat do humanitární krize. Včera dobrovolníci a dobrovolnice z Iniciativa Hlavák zveřejnili prohlášení, které uvádí několik šokujících skutečností viz Vyjádření iniciativy Hlavák k současné humanitární krizi na hlavním nádraží.

🔴 Považujeme za absolutně nepřijatelné, že Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) odmítá umožnit romským uprchlíkům žádat o dočasnou ochranu, a to i v případě, že mají dvojí občanství či je jejich občanství nejasné. Takové případy musí posoudit příslušné orgány ministerstva vnitra a lidé mezitím nesmí zůstat bez pomoci. Důvodem pro nevydání víza či dokonce zabránění v podání žádosti nesmí být nedostatek ubytovacích kapacit.

🔴 Považujeme za selhání státu i města Prahy, že pro stovky lidí, kteří čekají na rozhodnutí o jejich osudu, není k dispozici ani jídlo a pití.
Stejně tak považujeme za nepřijatelné, že jim město není schopno zajistit krátkodobý nocleh. Přenocování v běžném sedačkovém vlaku ani umisťování do detenčních center nejsou udržitelná řešení.

🔴 Varovná jsou i vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana, který se ve veřejné komunikaci zaměřuje zejména na větší represi (zpřísnění kontrol pasů a změnu peněžní pomoci na naturální) a posiluje tak opět příběh o „ekonomických uprchlících“.
Moc si vážíme všech, kteří na „hlaváku“ už více než dva měsíce pomáhají jako dobrovolníci a dobrovolnice. Krizi takového rozměru nemohou řešit jen oni.

Vyzýváme proto stát i město, aby urychleně přišly s řešením, které zajistí důstojné podmínky všem lidem bez rozdílu.