3. 7. 2008

Městská policie bude zatím znečišťování města tolerovat, naostro začne pokutovat za týden

PRAHA Ode dneška bude Praha čistší. Z chodníků zmizí odpadky, rozházené zbytky jídla, psí výkaly nebo krmení pro holuby. To si alespoň slibuje vedení města od zavedení nové vyhlášky, která umožňuje takové skutky lépe trestat. Lidé mohou za odhozený papír či močení na veřejnosti dostat od strážníků až tisícikorunovou pokutu přímo na ulici.

Z vyhlášky má radost zejména městská policie. „Jsem za vyhlášku rád, vychází přesně z potřeb strážníků i úředníků,“ řekl náměstek ředitele městské policie Ludvík Klema.

Dnešním dnem platná vyhláška přesně vyjmenovává vše, co bude na ulicích považováno za znečišťování. „Dříve se třeba pán, který dostal pokutu za močení na ulici, s policií soudil, neboť si vyložil zákon tak, že chodník neznečistil, neboť po něm na zemi nic nezbylo. Tomu vyhláška zamezí. Zpřesňuje a upravuje výklad, a nebudou diskuse o tom, zda je to, či není přestupek,“ uvedl Klema sporný příklad z praxe. Už se zkrátka nikdo nemůže vymlouvat, tvrdí náměstek.

Běžný Pražan se prý šikany bát nemusí. Poklidný rodinný piknik na Kampě nebo krmení holubů nebudou ihned pokutovány.

Podle Klemy je vyhláška o čistotě zaměřená hlavně na sociálně nepřizpůsobivé lidi, na které měla doposud policie „malé páky“. „Touto vyhláškou dává Praha najevo, že věci, které nejsou slučitelné s běžným životem, nemají v Praze co dělat,“ řekl Klema.

Tento týden se strážníci budou věnovat hlavně prevenci. Případné přestupky budou řešit domluvou. „Pokuty natvrdo chceme zavést příští pondělí,“ řekl Klema. Za týden totiž začne platit další vyhláška, ta o pití alkoholu na veřejných místech.

Právě vyhláška, která omezuje pití alkoholu ve městě, si vysloužila velkou kritiku opozice. „Alkoholová vyhláška je nesmyslný předpis diskriminující určitou část lidí, je cíleně zaměřena pouze proti bezdomovcům a tlupám opilých cizinců,“ řekla zástupkyně za Stranu zelených Petra Kolínská s tím, že jde o pouhý populismus. „Vyhláška o alkoholu pouze uvrhne v nejistotu běžné občany, kteří si budou chtít dát pivo na lavičce v parku. Navíc pokud policie nemůže podle současných předpisů pořádek ve městě vymáhat, nemyslím, že jí pomůže jedna chaotická vyhláška o alkoholu,“ dodala Kolínská, která naopak vítá vyhlášku o čistotě a sama nezaznamenala ani jedno negativní vystoupení při jejím schvalování. „Jsem zrovna na Strossmayerově náměstí a musím říci, že přichází právě včas,“ zhodnotila včerejší situaci v ulicích Prahy 7 Petra Kolínská.

Policie chce i s pomocí nových vyhlášek vytlačit „závadové osoby“ z turistických míst na okraj města. „Jsou to lidé, kteří popíjejí někde u stánku, močí tam, dělají nepořádek,“ řekl Klema.

Vyhláška přichází zřejmě v pravý čas. V turistické sezoně je podle Klemy až čtyřikrát více přestupků. „Přestupky jsou závislé na počasí. V létě se častěji objevuje rušení nočního klidu, problémy s předzahrádkami, nepovolenými stavbami, ale i několikrát denně řešíme černý výlep plakátů. Ten naopak v zimě vůbec není, lepidlo jim zřejmě zamrzá,“ dodal Ludvík Klema.

Na co si dát pozor v pražských ulicích

Hlavní město usměrňuje chování ve svých ulicích několika vyhláškami, jejichž přestoupení může výrazně pokutovat. Neopatrný nebo bezohledný člověk může za jediný den jen na pokutách přijít ve městě o desítky tisíc korun. Přinášíme přehled obvyklých přestupků a jejich pokut.

Chov psa neuklizené výkaly až 1000 Kč zvíře neoznačné čipem nebo tetováním až 10 000 Kč

Pořádek vyplivnutá žvýkačka, odhozený nedopalek, močení na ulici, krmení holubů, černý výlep až 1000 Kč na místě, až 30 000 Kč ve správním řízení (novinka)

Alkohol pití alkoholu na zakázaných místech až 30 000 Kč ve správním řízení (platí od od 7. 7. 2008)

Kouření kouření na zastávce MHD až 1000 Kč

Jízda na černo v MHD 700 Kč na místě, pokud není uhrazena do 15 dnů, 950 Kč

Přecházení mimo přechod nebo na červenou až 1000 Kč na místě, až 2000 Kč ve správním řízení