26. 11. 2007

Dne 31. října 2007 byly Radou MČ Praha 18 usnesením schváleny zásady pro realizaci zeleného úřadování na ÚMČ Praha 18. Schválené zásady se týkají šesti tématických okruhů, které řeší nakládání s odpady, úspory energie, pracovní pomůcky, dopravu, vzdělávání a komunikaci, nákupy materiálů a služeb a zadávání veřejných zakázek.

Zelené úřadování je zkrácený název pro enviromentálně příznivé chování institucí financovaných z veřejných prostředků. Zahrnuje systémová opatření zaměřená na provoz a nakupování. Zelené nakupování je způsob nákupu,  při kterém je brán ohled na dopad vybraného zboží a služeb na životní prostředí. Vybírají se produkty, jejichž negativní dopad na životní prostředí je co nejnižší,  bere se přitom v úvahu např. recyklovatelnost, biologická rozložitelnost, materiální a energetická náročnost výroby, zdravotní nezávadnost, dopravní vzdálenost od výrobce ke spotřebiteli atd.
K principům šetrného provozu patří: šetření zdrojů, předcházení vzniku odpadů,  enviromentálně vhodné nakládání s odpady, omezení zátěže životního a pracovního prostředí, podpora využívání lokálních zdrojů a další.

Městská část Praha 18 se rozhodla přijmout opatření směřující k ekologicky šetrnému provozu. Jako příklady  je možno jmenovat nákup kancelářské techniky a elektrických spotřebičů s nízkou spotřebou energie a v neposlední řadě třídění odpadů na úřadě. Zaměstnanci úřadu mají k dispozici v kancelářích koše pro separovaný sběr odpadů – třídí papír (koše na PET lahve jsou v kancelářích vedoucích odborů). Dále byly na chodbách jednotlivých pater budovy úřadu umístěny nádoby na separovaný odpad na papír a na PET lahve (plasty).

Dalšími kroky pro ekologizaci úřadu bude zavádění používání recyklovaného papíru v kancelářích spolu s omezením množství tisku, využívání papíru z obou stran, používání opakovaně plnitelných tonerů. V budově radnice se bude udržovat dostatečné, nikoli však nadbytečné osvětlení, kanceláře se nebudou přetápět. Počítače budou po skončení pracovní doby důsledně vypínány, v průběhu dne se bude využívat úsporného režimu.

„Termín zelené úřadování by se dal asi nejlépe vysvětlit jako jednání ohleduplné k životnímu prostředí. Věřím, že po vzoru Letňan začnou aplikovat kroky ohleduplné k životnímu prostředí další instituce i soukromý sektor,“ uvedl zástupce starosty MČ Praha 18 David Kolínský.

Zdroj: David Kolínský, zástupce starosty Prahy 18