7. 9. 2007

Občanům se nelíbí, že by patnáct hektarů zeleně padlo kvůli golfu.

Demonstrace za Klánovický les  na Mariánském náměstíStaré Město – Stovky lidí včera v podvečer přišly před budovu pražského magistrátu na Mariánském náměstí vyjádřit nesouhlas s kácením stromů v Klánovickém lese. Protestem chtěly zabránit, aby zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo změnu územního plánu, která by umožnila na přibližně patnácti hektarech lesa vybudovat devítijamkové golfové hřiště.
Nesouhlas lidé z Úval, Újezdu nad Lesy i Klánovic dávali najevo transparenty. Na náměstí se sešli s nápisy Nechte les lesu, Milujeme les nebo Nejsme blbci, chceme les. Podporu vyjádřili také hlasitým pískáním, tričky nebo plackami připíchnutými na oblečení.

Čistý vzduch i množství hub

Demonstranty neodradilo ani špatné počasí. „Nechci, aby káceli stromy, protože les je život,“ uvedla jedna z účastnic, Marie Prokopová z Klánovic. „Jde o jedinečné místo, kam chodíme kvůli čistému vzduchu a houbám,“ dodala za další klánovické občany Helena Menclová. „Žiji v Klánovicích 47 let a teď máme přijít o les kvůli někomu, kdo se chce obohatit?“ ptala se Jiřina Jarošová. Odpověď jí zřejmě dá až zastupitelstvo hlavního města Prahy, které zasedá 20. září.

Nejsme blbci, tvrdili protestující

Demonstrace za Klánovický les  na Mariánském náměstíVyvrcholením akce mělo být předání otevřeného dopisu účastníků demonstrace primátorovi Prahy Pavlu Bémovi. To bylo nakonec jen symbolické, neboť Pavel Bém se i přes pozvání pořadatelů na akci nedostavil, protože byl na výjezdním zasedání. Jediný, kdo zastupoval město, byl radní Petr Štěpánek (SZ). „Stůl máme na radnici čistý, od nás žádné povolení nikdo na stavbu hřiště nedostal,“ hájil se včera na pódiu Štěpánek, který podpořil demonstrující.

Shromáždění bylo poklidné

Demonstrace trvala od 17 do 18.45 hodin. Na pódiu se za tu dobu vystřídali řečníci zastupující radnice zainteresovaných obcí, politické strany, občanská sdružení i příznivci klánovického lesa z umělecké a sportovní oblasti. Na shromáždění dohlíželi městští policisté, ale protestní akce se obešla bez konfliktů.

Plné znění Otevřeného dopisu si můžete přečíst zde.

Zdroj: Pražský deník | 7.9.2007 | rubrika: Z metropole | strana: 2 | autor: HANA VÁLKOVÁ

Demonstrace za Klánovický les  na Mariánském náměstíDemonstrace za Klánovický les  na Mariánském náměstí