7. 9. 2007

Tisková zpráva vydaná při příležitosti konání demonstrace dne 6.9. 2007 na Mariánském náměstí v Praze na podporu záchrany Klánovického lesa

I přes vytrvalý déšť se dnes mezi 17:00 hod a 19:00 h sešlo téměř tisíc občanů na Mariánském náměstí před budovou Nové radnice v Praze, aby opětovně vyjádřily svůj nesouhlas s plánem společnosti Forest Golf Resort Praha, a. s. bezohledně vykácet 16 hektarů Klánovického lesa kvůli stavbě  golfového areálu určeného pro úzkou skupinu hráčů golfu.

„Většina občanů i zastupitelstvo jsou proti výstavbě golfového hřiště v Klánovickém lese“, uvedla zastupitelka za Stranu zelených  Eva Tylová, rodačka z Úval.

Svůj nesouhlasný názor občané  již v minulosti vyjádřili podpisem pod petici, kterou podepsalo přes 3000 občanů z Klánovic, Úval a Újezdu nad Lesy. Proti golfu jsou i zastupitelstva těchto městských částí a obcí.

Odpůrci vykácení rozlehlé části Klánovického lesa se však dnes na demonstraci před budovou pražského Magistrátu poprvé pokusili pro své záměry získat i podporu primátora Pavla Béma (ODS), známého propagátora výsadby stromů v Praze, jemuž směřovali Otevřený dopis s žádostí o pomoc při záchraně lesa.

„Vážený pane primátore,
účastníci demonstrace dne 6.9.2007 na Mariánském náměstí děkují  Vám i zastupitelům Hlavního města Prahy za prozíravou podporu výsadby stromů a vytvoření Zeleného pásu kolem Prahy, v rámci Programového prohlášení  Rady HMP pro volební období 2006-2010. Zvyšování plochy lesů na území Prahy, která má nejnižší podíl lesů ze všech krajů, považujeme  shodně s Vámi, za nezbytnost. Jak sám uvádíte „Metropole potřebuje pořádné plíce“. Základem tohoto úsilí je přirozená ochrana dosavadních vzrostlých lesních porostů nejen omezováním těžby, ale i důsledným chráněním doslova každého stromu“,
píše se úvodem v dopise.

„Záměr vybudovat golfové hřiště v  západní části Klánovického lesa, který má rozlohu  330 hektarů  a je nejvíce vystaven toxickým emisím, úmysl kácet les na území přírodní rezervace a evropsky významné lokality, je nepřijatelným výrazem bezohlednosti, moci a peněz,  kterému je třeba se vší rozhodností zabránit“, vyjadřují občané svůj nesouhlas nad plány investora. Dále také konkrétně poukazují na podivné finanční poměry a minulost investora.

Velmi nás zneklidňuje i profil potenciálního investora golfového projektu, společnosti Forest Golf Resort Praha a.s. (dále jen FGRP) a okolnosti, které jeho úsilí provázejí, jak naznačují nepravdivá a navzájem si odporující stanoviska některých institucí k připravovanému projektu. K důvěryhodnosti investora FGRP nepřispívá ani další skutečnost. Jeho jediným vlastníkem je společnost EUROFORM s.r.o., dříve nazývaná EUROCAST SALES s.r.o..   EUROFORM s.r.o. je původem dceřinnou společností EUROCAST a.s., dříve PREFA, Ústí nad Labem a.s.,  k níž má Hlavní město Praha podle účetní uzávěrky k 31.12.2006 pohledávku ve výši 173 milionů korun českých.“

Občany města přišly podpořit o osobnosti známé z nejrůznějších oblastí společenského života v Praze. Na demonstraci za zachování Klánovického lesa tak nechyběli např. lídr kapely Divokej Bill Václav Bláha z Úval, písničku zazpíval předseda PEN klubu Jiří Dědeček. Z politiků přišla podpořit občany poslankyně Kateřina Jacques za Stranu zelených, která se kauze dlouhodobě věnuje.

Zachování lesa podporují zpěvačka Hana Křížková, herec Jaroslav Dušek, zpěvačka Marta Kubišová, zpěvačka Heidi Janků, herec Petr Vacek.

Plné znění Otevřeného dopisu si můžete přečíst zde.

Další informace:

Ladislav Hrabal , starosta městské části Praha-Klánovice, mobil: 603 425 258, e-mail: starosta@praha-klanovice.cz

Boris Procházka, předseda Občanského sdružení Za Klánovický les, 281960270

Eva Tylová, zastupitelka hl. m. Prahy za Stranu zelených, mobil: 776 088 244, e-mail: eva.tylova@zeleni.cz, www.evatylova.cz,

Petr Urban,  o.s. Otevřené Úvaly, tel. 777291326

Michael Hartman, o.s.Újezdský STROM, e-mail: info@ujezdskystrom.info, www.ujezdskystrom.info