16. 7. 2007
Za nadměrné používání kuchyňských drtičů hrozí pražským restauratérům pokuty. Sankci mohou dostat za překročení limitů znečištění vod. Míru znečištění kontrolují pracovníci vodárenské společnosti v jednotlivých kanalizačních přípojkách. Zda vůbec a případně, jak vysoký postih uživatel drtiče zaplatí, se odvíjí od výše překročení mezních hodnot, řekl ČTK Petr Krupička z Pražské vodohospodářské společnosti. Vymáhání pokut je pak na úřadech jednotlivých městských částí.
„Ke kontrolování domácností ještě nedochází, ale ta možnost by tu byla,“ řekla Miloslava Melounová ze Sdružení vodovodů a kanalizací ČR. Domácnosti podle ní ovšem mohou mít smlouvu s provozovatelem, že drtič mít mohou. Uvedla, že neví o nějakých pokutách. Kontroly ale podle ní jsou, hlavně tam, kde vznikají v kanalizaci problémy. Jiná je situace u restaurací. „Vypouštění se tam občasně kontroluje,“ uvedla Melounová.
Stokovou síť pravidelně kontrolují pracovníci provozů Pražských vodovodů a kanalizací (PVK). Podle mluvčí podniku Marcely Dvořákové se kontroly zaměřují především na velké odběratele, provozovny, restaurace. „Překročení se samozřejmě našla,“ uvedla Dvořáková. „V případě zjištění neoprávněného vypouštění odpadních vod můžeme přerušit či omezit vypouštění odpadních vod a dále samozřejmě uplatnit náhradu vzniklé škody,“ podotkla. Vodohospodáři nezapomínají ani na nová satelitní městečka. Pokuty se mohou pohybovat až do milionu korun.
Vodoprávní oddělení radnic podle mluvčího Prahy 6 Martina Šalka kontrolují, zda nejsou drtiče v provozovnách, v nich se vaří více než 200 jídel denně. Patří k nim restaurace a školní jídelny. Drtiče v nich nesmějí být. Prověrky se konají jen při kolaudacích těchto zařízení, tedy při úředním schválení jejich uvedení do provozu.
Podle mluvčí Prahy 8 Heleny Šmídové ale kontrola může přijít i později na základě podnětu, například od vodohospodářů. Městská část pak podle ní vyzve provozovatele k odstranění zařízení. Pokud by to neudělal, městská část může drtič odstranit na své náklady a částku pak vymáhat. „Do tohoto stavu jsme se nedostali,“ řekla Šmídová.
Používání drtičů může podle radního Petra Štěpánka vést k přetěžování kapacity čistírny odpadních vod. „Dnes se neodvíjí cena stočného od biologického zatížení odpadních vod, ale čistě od odváděných objemů,“ uvedl Štěpánek. Kuchyňský odpad patří na kompost nebo do směsného odpadu. Likviduje se na skládkách nebo ve spalovně. Do kanalizační sítě by se neměl dostávat ani v rozmělněné podobě.
Zpravodajství ČTK 13.7.2007