10. 11. 2006

Sněmovna se včera přiklonila k rozhodnutí vlády o způsobu uplatnění biopaliv v dopravě. Poslanci při hlasování o novele zákona o spotřebních daních podpořili plošné přimíchávání biopaliv bez jakékoliv podpory, tedy variantu, kterou vládě doporučila ministryně zemědělství Milena Vicenová.

Při hlasování neprošel ani návrh, aby biopaliva ve směsi s fosilními palivy měla nižší spotřební daň. Sněmovna však odsouhlasila návrh poslance Martina Bursíka (SZ) osvobodit od spotřební daně čistá biopaliva.
„Vzhledem tomu, že plošné přimíchávání biopaliv bude bez podpor, není nutné tento způsob jejich uplatnění konzultovat s Evropskou komisí. ČR bude ale muset žádat o schválení nulové spotřební daně na čistá biopaliva,“ řekla Právu mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová.
Poslanci také schválili změnu zákona o pohonných hmotách, která velmi pomůže zemědělcům. Podle ní provozní sklady pohonných hmot v zemědělských podnicích nebudou muset splňovat stejné požadavky jako na komerční čerpací stanice. Pro pozměňovací návrh, který předložil předseda zemědělského výboru Jiří Papež (ODS), hlasovalo 167 ze 172 přítomných poslanců, žádný nebyl proti. Již tedy nehrozí, že zemědělci, kteří skladují a tankují pohonné hmoty pouze pro vlastní potřebu, nebudou moci v této praxi pokračovat.