18. 10. 2024

Na krajské konferenci 16. října si pražští Zelení zvolili nové vedení.
Spolupředsednickou dvojici datové analytičky Hanky Matoušové a architekta a zastupitele Prahy 3 Matěje Michalka Žaloudka doplní spoluzakladatelka Ceskodigital a studentka teologie Eva Pavlíková, studentka sociologie a architektury Marie Skałkowa, systémová administrátorka v médích Alena Zbořilová , sociolog Filip Lachmann a odborník na integraci cizinců Honza Janoušek.
Na konferenci rezonovala primárně témata udržitelné dopravy a sociální a bytové politiky. Pražští Zelení a Zelené chtějí prosazovat, aby Praha byla město citlivé ke všem obyvatelům a obyvatelkám, včetně těch nejzranitelnějších. Aby se rozvíjela jako město krátkých vzdáleností plné zeleně. Chceme město, kde se budeme cítit bezpečně my i naše děti a kde v létě nebude horko k zalknutí. Město s progresivní dopravní, sociální i bytovou politikou, které se na nikoho nevykašle a chudobu neoznačuje za životní styl.
Víme, s kterými politickými silami na úrovni hlavního města na naplňování tohoto programu spolupracovat chceme a s kterými ne. Nové vedení včera dostalo mimo jiné i mandát zahájit jednání o předvolební spolupráci s cílem netříštit ve volbách za dva roky hlasy.