11. 12. 2012

Na dnešním zasedání Zastupitelstva Prahy 5 bylo potvrzeno složení nové radniční koalice, kterou zúčastnění zastupitelé označují za tzv. „stabilizační“. Zelení nemohou souhlasit s postupem a konečným složením nové koalice založené na bývalých členech ODS, ČSSD, VV a vyloučených členech TOP09. Vnímáme to jako výsměch a vyjádření opovržení směrem k občanům Prahy 5.

Klub zastupitelů za Stranu zelených dva roky konstruktivně spolupracoval s nováčky z TOP09 a VV na radnici v naději, že pomohou zlepšení stylu a obsahu komunální politiky na Praze 5. „Bohužel zastupitelé zvolení v roce 2010 za trojkoalici TOP, ČSSD a VV nesplnili své volební sliby a nepřinesli na radnici potřebnou zodpovědnou a otevřenou správu věcí veřejných. Místo toho zavedli na radnici politikaření a klientelismus,“ říká Jan Martinec, předseda zastupitelského klubu SZ.
Vnitřní rozpory uvnitř koaličních klubů stran (především v TOP09) vyústily v rozpad jejich zastupitelských klubů a koalice. V polovině volebního mandátu na podzim 2012 si zastupitele rozpadlých klubů TOP09, ČSSD, VV a ODS sestavili svou novou koalici, která se musí opírat o bývalé členy ODS a další blízké spolupracovníky Milana Jančíka. Konkrétně se jedná o zastupitele jako je Herbert Haissler, bývalý předseda Jančíkova Klubu ODS, Michal Šesták (exČSSD), Jan Hlaváček a další. 
„Nová čtyřkoalice posílá v prosinci 2012 zastupitele Strany zelených do opozice. Pro další léta do voleb bude Klub SZ znovu kriticky sledovat mocenské i finanční hry čtyřkoalice na radnici a nadále podporovat občany, kterým není lhostejné , co se děje v naší městské části a na naší volené radnici,“ dodává zelený zastupitel Ondřej Velek.
Klub Strany zelených v uplynulých dvou letech úspěšně prosazoval 
– větší transparentnost radnice a informovanost občanů, 
– omezení darů a rovný přístup k financím v rámci grantů, 
– větší podíl občanů na správě obce, jejich zastoupení v komisích rady a otevřenost výborů,
– lepší projednávání stavebních záměrů radnice s občany a občanskými sdruženími, 
– lepší diskuzi s nevládními organizacemi a jejich podíl na sociálních službách, 
– vyšší podporu vzdělávání a účast rodičů a odborníků na rozhodování o koncepci vzdělávání, 
– udržitelnější rozvoj území a ochranu zelených a přírodních lokalit.
Těmto tématům se bude Klub zastupitelů i z opoziční pozice nadále věnovat za podpory kritických občanů a občanských sdružení. V případě dalších dotazů jsme vám k dispozici
Zastupitelský Klub SZ
Ing. Ondřej Velek  – ondrej.velek@praha5.cz, 604334424
RNDr. Jan Martinec – jan.martinec@praha5.cz , 776629209
Mgr. Terezie Hradílková – terezie.hradilkova@praha5.cz
www.praha5.zeleni.cz 
Nově zvolený starosta Prahy 5 Miroslav Zelený (ZZ-TOP09 a nez.)