12. 11. 2012

Zelení loni varovali před kroky k možné divoké privatizaci Nemocnice Na Bulovce a Thomayerovy nemocnice. Dnes je navíc uvažováno o převodu Ústavu pro péči o matku a dítě, Nemocnice Na Homolce i Psychiatrické léčebny Bohnice na město Prahu.

Město Praha má velmi limitovaný rozpočet v kapitole zdravotnictví a není v současné době schopné garantovat zachování kvality péče a rozvoj těchto zdravotnických zařízení městskými mnohamiliardovými investicemi. Převedení na město Prahu by mohlo být spojené s pronájmy nemocnic nebo i jejich divokou privatizací, které by mohly zásadně ohrozit její funkce.  Převzetí jenom samotné Bulovky by přitom podle studie předložené zdravotnímu výboru HMP v minulém volebním období znamenalo pro město jednorázovou investici v řádu několika miliard korun a provozní náklady přesahující miliardu. 
Předseda pražských zelených se obává divoké privatizace a nepřístupnosti pacientům: „V případě nemocnic může dojít k posloupnosti zadlužení, příchodu strategického partnera (PPP) v podobě menšinového vlastníka, nedostatku financí v rozpočtu města, navýšení jmění menšinovým vlastníkem, ztrátě majority města, zmenšení rozsahu péče na lukrativní obory, jejich postupná výpověď a rozprodeji „zbytkového“ majetku. Všechny čtyři nemocnice se nacházejí v lokalitách žádaných developery.“
Nemocnice Na Bulovce je přímo řízenou organizací ministerstva zdravotnictví. Jsou zde celostátně významná pracoviště: unikátní infekční kliniky lékařských fakult, Ústav radiační onkologie a významná ortopedická klinika. Případná změna vlastníka ohrožuje jejich činnost a jejich svěření městu Praze je vrcholně nesystémové. Thomayerova nemocnice v Krči stojí na lukrativních pozemcích. V nemocnici byly rekonstruovány zejména operační sály a onkologická pracoviště. Je zde dětské traumacentrum se značným spádem. 
Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí realizuje ročně okolo 5000 porodů a je největší porodnicí a známým gynekologickým pracovištěm. Nezbytné je zachování této kapacity v univerzitní nemocnici. Ministerstvo zdravotnictví by mělo věnovat zásadní pozornost zajištění vědeckého výzkumu v oblasti gynekologie, porodnictví a reprodukčního zdraví české populace. Zdravé děti jsou perspektivou společnosti. 
Nemocnice Na Homolce je superspecializovaným pracovištěm zejména v neurochirurgii a diagnostice. Je zde umístěn Leksellův gama nůž, který původně věnovala Nadace Charty 77. Město Praha není schopné zajistit jejich kontinuitu. Pracoviště by měla být součástí univerzitní nemocnice. 
Ústav hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) je excelentní pracoviště, které nemůže být násilně včleňováno do Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) na Karlově náměstí. Na ředitele VFN je velice žádoucí vypsat řádné výběrové řízení. 
Psychiatrická léčebna Bohnice s rozsáhlým areálem byla zbudována Zemským výborem Království českého. Nebyla zařízením pražským a má celorepublikovou působnost.
„Přetrvávající nekoncepční přístup ministerstva zdravotnictví i města Prahy představuje ohrožení péče o zdraví nejen Pražanů. Veškerým krokům v pražském zdravotnictví musí předcházet komplexní analýzy, nalezení a přijetí jeho koncepce a vize dalšího rozvoje. Zelení na toto dlouhodobě upozorňují“ říká MUDr. Antonín Nechvátal, vedoucí sekce zelených pro zdravotní politiku.
Fotografie: Packa, Wikimedia Commons, CC-BY-SA