9. 11. 2012

Pražští zastupitelé za Stranu zelených nevěří svým uším. Po vyhození schopného cyklodopravního koordinátora Pavla Poláka přichází z pražského magistrátu zpráva, že v následujícím roce nebude do městské cyklistiky v hlavním městě investovaná ani koruna. Zelení žádají primátora: dejte cyklodopravě stejné peníze, jaké každoročně spolkne provoz tunelu Blanka – tedy 200 milionů korun. Dejte městským cyklistům totéž co Blance.

„Podle zaručených zpráv z magistrátu nedostane v příštím roce cyklodoprava ani korunu. Zelení podporují protesty lokálních politiků, odborné veřejnosti i řadových městských cyklistů, kteří požadují změnu. Praha má z minulosti kvalitní projekt cyklodopravní sítě, který byl připraven jako závazná součást budoucího územního plánu. Má také usnesení Rady HMP č. 1776 ze dne 26. 10. 2010, které zavazuje město k podpoře cyklistiky. Současná koalice však zjevně nemá odhodlání tyto závazky plnit,“ říká předseda pražských zelených a zastupitel v Praze 4 Petr Štěpánek.
„Je absurdní, pokud město Praha bude jen za provoz zbytečného tunelu Blanka platit téměř čtvrt miliardy korun ročně a ekologické cyklistické dopravě dá čistou nulu. Vyzýváme primátora Svobodu, aby se naopak zavázal do konce tohoto volebního období investovat do městské cyklistiky stejné množství peněz, které každoročně vyhodí do tunelu Blanka,“ shrnuje názory SZ místostarostka Prahy 10 a členka vedení pražských zelených Ivana Cabrnochová.
„Svého vrcholu dosáhl rozvoj pražské cyklodopravní sítě v minulém volebním období, kdy jsem byl celopražským radním pro životní prostředí. Vždy se mi dařilo obhájit peníze pro tento zdravý a ekologický způsob pohybu po městě. Pokud se koalice ODS + TOP09 nedohodne na převedení peněz do kapitoly cyklodoprava, předložím na zastupitelstvu hl. m. Prahy vlastní návrh na přesun financí pro tyto účely,“ říká předseda SZ v Praze Petr Štěpánek.
Kontakty:
Petr Štěpánek – 608 702 154
Ivana Cabrnochová – 724 040 285

Tisková zpráva Strany zelených ze dne 10. listopadu 2012
Fotografie: ŠJů, Wikimedia Commons, CC-BY-SA