26. 10. 2012

Radnice Prahy 6 uzavřela v červnu 2010 s developerskou firmou InterCora
smlouvu s cílem zajistit kvalitní architektonické řešení nově
připravovaného obchodu v Podbabě. Firma slíbila, že mimo jiné upraví
veřejná prostranství kolem prodejny a vytvoří pěší bulvár podél severní
strany objektu. Obchodní středisko v Podbabě postavené firmou InterCora a
provozované společností Kaufland bylo zkolaudováno na začátku října 2012.
Jde o tuctovou prodejní halu příměstského typu a kultivace okolí se
nezdařila. Ze smlouvy se stal cár papíru, radnici to ale nevadí.

Firma InterCora se ve smlouvě s městskou částí zavázala mimo jiné k vybudování „pěšího bulváru“ lemovaného alejí stromů. K bulváru měly směřovat výkladní skříně obchodního zařízení, na bulváru měli lidé najít lavičky, drobnou architekturu a pítko. Městská část se zavázala k vytvoření podmínek pro úspěšné převzetí pěšího bulváru do správy hlavního města Prahy.


Výsledek ovšem smlouvě neodpovídá – namísto výloh s nabídkou zboží je severní strana objektu osazena mřížemi a požárním schodištěm, pítko je bezvody a jakéhokoli vztahu k okolí, lavičky chybí úplně. Zpevněná pěší cesta nemá bezbariérové zakončení.


„Na neplnění smlouvy jsem upozornil kontrolní výbor Prahy 6 již před sedmi měsíci. Dodnes se nepodařilo zjistit, kdo měl na radnici plnění smlouvy na starosti a jak bude městská část vymáhat sankce za nesplnění části smlouvy,“ komentoval situaci zastupitel MČ Praha 6 a člen kontrolního výboru Martin Skalský.


„Tato lokální kauza ukazuje, že současné vedení radnice neumí být rovnocenným partnerem silným investorům. Signál, že radnice Prahy 6 neumí vymáhat smluvní závazky od soukromých společností, je velmi nebezpečný, a to zejména ve chvíli, kdy jiní investoři chystají miliardové projekty na obecních pozemcích na Vítězném náměstí,“ uvedla Petra Kolínská, zastupitelka MČ Praha 6 za Stranu zelených.


Společnost InterCora přitom není na Praze 6 žádným nováčkem. Financovala též výstavbu obchodně administrativního centra na Vypichu, kde se snaží o rozšíření zástavby v rozporu s regulativy územního plán. Od Prahy 6 také koupila v roce 2007 pozemky v  Břevnově za účelem výstavby hotelu, v roce 2011 byl záměr změněn na výstavbu polyfunkčního bytového domu – viz kupní smlouva č. S 712/2007/OSOM z roku 2007 a její dodatky z roku 2011. 

Tisková zpráva zastupitelů Strany zelených na Praze 6 ze dne 26. 10. 2012

Rozestavěný OD Kaufland v Podbabě v létě 2011