17. 6. 2011

Dovoluji si Vás informovat, že za naši Městskou část Praha-Klánovice právní zástupce podal dnešního dne námitky k návrhu na vyhlášení přírodní rezervace Klánovický les.

Jedná se o rozsáhlý dokument zpracovaný JUDr. Petrem Svobodou, na kterém se shodla politická reprezentace Klánovic, Občnské sdružení za Klánovický les, Občnské sdružení Újezdský strom a významná skupina expertů v oboru ekologie a ochrany přírody. Stejný dokument je podán i za MČ Praha 21-Újezd nad Lesy.

Právní dokument v první části obhajuje právo samosprávných celků hl. m. Prahy na uplatnění svých námitek k návrhu na vyhlášení přírodní rezervace na svém území, které je podle stávajícího výkladu zákona popřeno.

Dokument v druhé své části připomíná, jaké cenné biotopy a jedinečné živočšné druhy se nacházejí v Klánovickém lese. Klánovický les je v rámci hlavního města Prahy přírodovědecky jedinečným územím, jehož hodnota spočívá ve vzácné kombinaci tří prvků – za 1) rozsáhlost a nenarušenost lesa v jinak urbanizovaném hlavním městě, za 2) soustředění mnoha rozmanitých biotopů a mikrobiotopů a za 3) výskyt mimořádně velkého poču cenných živočšných druhů. Jedinečost Klánovického lesa vychází především z jeho celistvosti, a proto je nutné navrhovanou rezervaci rozšířit.

Pokud by Magistrát hlavního města Prahy akceptoval uvedené námitky a rozšířil přírodní rezervaci, tak by zároveň vyhověl i vůli občnů Klánovic, kterou vyjádřili prostřednictvím referenda k otázce golfu místo západní části lesa v Klánovicích, které se konalo 7. 11. 2009 a bylo potvrzeno Městským soudem v Praze usnesením ze dne 4. 12. 2009 č j. 12 Ca 5/2009-37.

Tato velmi kvalitně zpracovaná studie potvrzuje legitimní nárok naší městské části na rozhodování o budoucnosti nejen dnešní, ale především budoucích generací. Ráda bych vám předem poděkovala za váš zájem o naši městskou část a Klánovický les.

Mgr. Zorka Starčevičová, 2. místostarostka Klánovic a radní pro životní prostředí, tel.: 603543329, e-mail: zorka.starcevic@gmail.com

Pro Vaši informaci přikládám vyjádření kolegů:
Starosta MČ Praha 21-Újezd nad Lesy Pavel Roušar (Otevřený Újezd) řekl: „Největší část Klánovického lesa se nachází v katastru naší městské části. Klánovický les dal Újezdu nad Lesy jeho jméno a je naší povinností ho chránit“.

Zastupitel MČ Praha-Klánovice Giuseppe Maiello (Strana zelených) deklaroval: „Věříme, že pokud Magistrát naše námitky přijme, skončí definitivně i lobbistické aktivity ministra Vondry, který se z nejasných důvodů neustále osobně angažuje ve prospěch soukromého investora, který chce vybudovat golfový areál na úkor stávající západní části Klánovického lesa.“