17. 6. 2010

Po městských částech Praha 4, 10, 15 a dalších přišli s nápadem rozdělit Prahu do obvodů i zastupitelé ODS v hlavním městě Praze.

Tisková zpráva Klubu zastupitelů SZ v ZHMP ze 17.6.2010

I zde zneužili a na hlavu postavili původní záměr zákona o volbách do obcí. Dělení obcí na volební obvody má pomoci obcím s geograficky, etnicky, nábožensky či kulturně odlišnými oblastmi zvolit odpovídající samosprávu. Například v etnicky česko-polském městě umožňuje vytvořit obvod, ve kterém zastoupení získají Poláci a pak obvod, ve kterém jej získají Češi.

ODS místo toho používá zákon čistě účelově pro umělé zvýšení hranice pro vstup do zastupitelstva nad zákonem dané 5% minimum. Odhaduje se, že ODS takto zvedá laťku na 7-9% podle počtu a výsledku stran překročivších 5% hranici.

Geografie města je postavena na hlavu. Ve volebním obvodu č. I se ocitá Staré Město se Zličínem a Přední Kopaninou, v V. Nové Město, Vinoř a Satalice nebo v VII. Libuš a Klánovice.

Dochází navíc k nerovnosti při reprezentaci občanů. Zatímco ve volebním obvodu č. II. volí 172 723 občanů 9 mandátů, ve volebním obvodu V. je to 187 906 občanů na devět mandátů. To je rozdíl 15183 hlasů, tedy téměř jednoho celého mandátu! Stejně by se deset mandátů mělo rozdělovat ve volebním obvodu číslo III.

„ODS podlehla pokušení zneužít současnou hlasovací většinu pro diskriminační rozdělení Prahy na volební obvody,“ řekla předsedkyně klubu SZ Petra Kolínská.

„Věřím, že se v případě prohry celý systém obrátí proti ODS. Zelení jsou v komunálních volbách tradičně silní a měli bychom získat sedm mandátů i při nevýhodném dělení obvodů,“ dodává zastupitel za SZ a bývalý radní Petr Štěpánek.