9. 10. 2009

Ve Stromovce se rozšiřuje spektrum možností pro volnočasové aktivity. Tentokrát se zaměřením na maminky s dětmi, které využijí nová dětská hřiště, dospělé a seniory, pro které jsou připraveny speciální fitness prvky, či příznivce grilování, kteří nově mohou park využít k pikniku.

Petr ŠtěpánekNa celkem pěti místech v Královské oboře Stromovka mohou od včerejšího dne Pražané využít dětská sportovní hřiště. Další hřiště naleznou na Petříně, v oboře Hvězda, na Vítkově a Letné. Odbor ochrany prostředí Magistrátu hl.m. Prahy vybudoval celkem 18 nových dětských hřišť a 13 míst s fitness prvky určené dospělým. Veřejnosti byly představeny za účasti zástupců Magistrátu hl.m. Prahy a firmy CENTRA a.s., která hřiště rekonstruovala.

Magistrát hl.m. Prahy ve spolupráci s fitness konzultantem Davidem Hufem připravuje od jara příštího roku cvičení v pražských parcích zejména pro seniory, matky s dětmi a všechny ostatní zájemce s využitím cvičebních prvků k tomu určených. „Instalací zdarma dostupných fitness zařízení v parcích Praha následuje země jako je Švýcarsko, Švédsko či Austrálie, kde jsou rekreační sportovní aktivity velmi oblíbené. I jsme zaznamenali velký zájem o veřejná cvičení,“ dodal David Huf.

Radní hl.m. Prahy Petr Štěpánek vysvětlil: „Historické parky hlavního města Prahy jsou velmi specifickými zelenými plochami, jejichž péče podléhá zvláštnímu režimu. Postupně, kromě hřišť a mobiliáře rekonstruujeme cesty, běžecké a bruslařské trasy a další vybavení. Jedná se o investice v řádech desítek a stovek milionů korun. Vše však musí být v souladu s požadavky ochrany přírody a památkářů. Jde nám o to, aby park nebyl jen unikátní historicko-přírodní památkou, ale sloužil pro radost a rekreaci obyvatelům města. Do parků také postupně osazujeme přenosné WC. Do Stromovky bylo dodáno pět kusů nových toalet.“

Pokud návštěvníky neláká aktivní pohyb, mohou si užít příjemné atmosféry podzimního parku na jedné z 1548 renovovaných laviček, které byly do pražských parků dodány během měsíce srpna. Opravy 300 ks laviček přímo ve Stromovce a na Petříně přišly na necelých 600 tis. Kč, nových celodřevěných laviček bylo do Stromovky dodáno 30 kusů celkem za 300 tis. Kč.

Teplé podzimní víkendy přímo lákají k času stráveném v parku. Pro ty, kteří by si výlet chtěli zpříjemnit dobrým jídlem jsou připravena pikniková místa. Ve Stromovce dvě, další na Petříně včetně Zahrady Kinských, v Oboře Hvězda, na Vítkově a Letné. Celkem tedy bude pro Pražany připraveno 11 piknikových míst, která budou vybavena stoly s lavicemi a koši. Kvůli zvláštnímu režimu nelze v historických parcích HMP používat otevřený oheň.  Proto si návštěvníci musí přinést vlastní gril a otop. V případě velkého zájmu občanů se do budoucna uvažuje také o zabudování a pevně zakotvených grilů.

Seznam nových, nově rekonstruovaných a doplňovaných dětských hřišť
na plochách zeleně  I. kategorie v majetku Hlavního města Prahy

Stromovka:
1.   nové hřiště v centrální části ( u pěti cest)
2.   doplnění hřiště nad Šlechtovou rest.
3.   nové hřiště v centr. č. – v habrovém půlkruhu
4.   nové hřiště v lokalitě za tratí u mrtvého ramene Vltavy
5.   nové hřiště ve starém parku
Na třech místech budou osazeny do terénu fitness prvky pro dospělé
Dvě místa pro piknik se základní výbavou – lavice, koš

Obora Hvězda
1. obnova hřiště u rybníka
2. doplnění hřiště u letohrádku
3. rozšíření hřiště u Ruzyňské brány
4. obnova hřiště v lese za branou z Petřin
Na třech místech budou osazeny fitness prvky pro dospělé
Dvě místa pro piknik se základní výbavou – lavice ,koš

Petřín vč. zahrady Kinských
1. obnova hřiště u Hladové zdi  u rozhledny
2. nové hřiště ve Strahovské zahradě nad ul. Vlašská
3. nové hřiště v Seminářské zahradě  ( u srdce)
4. obnova hřiště před Laubem
5. obnova dolního hřiště v zahradě Kinských
6. obnova dřevěného stolce
Tři místa pro fitness prvky pro dospělé
Tři místa pro piknik

Vítkov
1. nové hřiště nad severním svahem
Dvě místa s fitness prvky pro dospělé
Dvě místa pro piknik se základní

Letná
1. rekonstrukce hřiště v Kostelní ul. ( dle fin. možností)
2. nové hřiště v západní části Let sadů
Dvě místa pro fitness prvky pro dospělé
Dvě místa pro piknik se základní výbavou – lavice , koš

Celkem tedy bude provedeno :
18 hřišť
13 míst pro fitness prvky
11 piknikových míst