8. 10. 2009

Praha každoročně přichází o zeleň. Kácejí se stromy, mizí parky, zastavují se volná prostranství. Jedním z nejvýraznějších zásahů do pražské zeleně má být změna územního plánu, která by umožnila výstavbu na rozlehlé zelené ploše na území městských částí Prahy 10, Prahy 11 a Prahy 15 – tzv. Trojmezí.

Tisková zpráva Strany zelených v Praze 10 z 8.10.2009

Milan MračekZastupitele za Stranu zelených znepokojuje lehkost, s jakou Městská část Praha 10 schválila materiál týkající se budoucnosti Trojmezí. „Na posledním zasedání zastupitelstva předložila Rada městské části priority pro účely magistrátní Komise k optimalizaci využití území Trojmezí, které říkají, zda má být tato rozsáhlá oblast nadále územím pouze pro rozvoj zeleně a rekreace nebo jestli zde vyrostou i obytné domy. Bohužel, zastupitelé ODS, ČSSD a KSČM hlasovali tak, že jako jednu z priorit označili i vznik nového obytného souboru,“ zdůrazňuje Milan Mraček, předseda Strany zelených v Praze 10.

Rada hl. m. Prahy před časem zřídila komisi, která se má zabývat budoucím využitím území Trojmezí. Prahu 10 v komisi zastupuje radní Tomáš Hrdlička (ODS).

Ivana Cabrnochová„Většina zastupitelů Městské části Praha 10 podpořila usnesení, které v Trojmezí plánuje jak zeleň, park či sport, tak „obytnou zástavbu městského typu“. Chybí však vymezení, jaký bude poměr mezi zelení a zástavbou. Bohužel, pokud nyní magistrátní komise navrhne např. většinu Trojmezí zastavět a na malém zbytku vybudovat parčík s tenisovým kurtem, zadání od zastupitelstva Prahy 10 splní,“ prohlásila zastupitelka za zelené Ivana Cabrnochová.

Miloš Mrkvička„V celém zastupitelstvu se našli pouze tři zastupitelé – členové Strany zelených – kteří se postavili za zelené Trojmezí. Kluby ODS, ČSSD a KSČM návrh na dopracování zadání pro magistrátní komisi shodily ze stolu,“ dodává zelený zastupitel Miloš Mrkvička.

„Zelení podporují Trojmezí pro rozsáhlý rekreační park s hřišti, pěšími stezkami, cyklostezkami nebo vodními prvky, který tolik chybí obyvatelům okolních sídlišť. Budeme bedlivě sledovat Zdeněk Vávraradního Prahy 10 Tomáše Hrdličku, který byl pověřen zastupováním naší městské části v magistrátní komisi pro využití Trojmezí. Věříme, že pan radní bude respektovat vůli voličů, kteří požadují zachování tohoto nezastavěného místa pro zeleň,“ říká zastupitel za SZ Zdeněk Vávra.

Příloha:

Priority městské části Praha 10 v Trojmezí:

•    udržitelný rozvoj města a zejména městské části Praha 10
•    ochrana území chráněných příslušným zákonem o ochraně přírody
•    založení pobytového a rekreačního parku
•    stabilizace ploch stávající významné zeleně v souladu s dalšími možnostmi využití území
•    rozvoj rekreačních a pobytových ploch zeleně a rekreačního sportu
•    zajištění prostupnosti územím
•    vznik nového životaschopného  obytného souboru bydlení městského typu
(podpora a rozvoj rezidenčního charakteru městské části Praha 10)
•    vyřešení dopravních vztahů, zejména veřejné dopravy
•    vytvoření výletních tras spolu s plochami pro související služby
vytvoření nových vodních ploch