29. 4. 2009

Ropákem roku 2008 ekologové vyhlásili pražského primátora Pavla Béma. Ocenění za nejhorší ekologický počin si vysloužil mimo jiné za prosazování stavby mrakodrapů na Pankrácké pláni a výstavby rychlostní silnice R1 přes obytnou část Suchdol. Naším dalším hostem je pražská zastupitelka za Stranu zelených Zuzana Drhová. Dobrý večer.

Zvukový záznam pořadu najdete zde.

Zuzana DrhováZuzana DRHOVÁ, zastupitelka za Stranu zelených
——————–
Dobrý večer.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
——————–
Jak vnímáte to, že Ropáka dostal pražský primátor? Ono to vypadá, jako kdyby za politiku hlavního města odpovídal jeden člověk.

Zuzana DRHOVÁ, zastupitelka za Stranu zelených
——————–
Já to beru skutečně jako, že pan primátor /výpadek signálu/ město Prahu a tu cenu beru jako vyjádření nespokojenosti s rozvojovou politikou hlavního města Prahy a je to samozřejmě potom odůvodněno některými těmi dílčími projekty, které se táhnou už několik let. Pan primátor byl, myslím, nominován i minulý rok, letos už se na něj dostalo.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
——————–
Ty projekty, o který ekologové mluvili, jsou tedy ty mrakodrapy na Pankráci a jedna z variant pražského obchvatu. Z vašeho pohledu, jsou to největší problémy z hlediska ochrany životního prostředí v Praze?

Zuzana DRHOVÁ, zastupitelka za Stranu zelených
——————–
Já bych řekla, že jsou to projekty, které vlastně se táhnou několik let. Oni vyvolaly vlnu jako nespokojenosti mezi částí veřejnosti, samozřejmě také mezi ekologickými iniciativami, protože každý z nich svým dílem by měl na základě té realizace přispět ke zhoršení životního prostředí té lokality a to si myslím, že je také důležité, že u obou těchto projektů existují i nějaké expertní analýzy, studie, které prostě také poukazují na to, že toto řešení není nejšťastnější, navrhují nějaké alternativy a já /výpadek signálu/ v tomhle tom případě vlastně vidím jako jeden z hlavních problémů města Prahy, že jaksi odmítá diskutovat a to čem se jednou rozhodlo, tak jaksi tlačí bez ohledu na právě názory veřejnosti i některých odborníků. A to si myslím, že je taky jeden z hlavních důvodů, proč vlastně pan primátor Bém tu cenu dostal.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
——————–
Kdybychom tedy ale měli přesněji specifikovat, kdo by měl toho Ropáka dostat? Vy na jednu stranu používáte tu personalizaci primátor Pavel Bém a na druhé straně hovoříte jako hlavní město Praha. Dá se tedy formulovat přesněji, jestli je to nějaká skupina, já nevím, zastupitelstvo, rada nebo někdo, kdo by tedy měl být obrazně tím Ropákem?

Zdeněk SKÁLA, analytik výzkumné společnosti INCOMA Research
——————–
Tak, ono samozřejmě za těmi konkrétními projekty se nedá říct, že stojí jenom pan primátor Bém. Nicméně pan primátor Bém nese tu politickou zodpovědnost za rozvoj města, za chod města, tudíž si myslím, že proto také tu cenu dostal. Jinak samozřejmě ty projekty jsou založeny na rozhodnutí zastupitelstva, řada územní rozhodnutí, například o tom rozhoduje už potom zase Státní správa a konkrétní jaksi úředníci, takže opravdu těch lidí, kteří se potom na, dejme tomu, realizaci nějakých projektů, které můžeme napadnout, nebo říci, že v podstatě v Praze neměly být, tak se nedá říct, že za nimi stojí jedna osoba. Nicméně pan primátor Bém, aspoň já to tak vnímám, to dostal jako člověk, který je tváří toho města, který je prostě jaksi nějakým dirigentem toho velkého orchestru.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
——————–
Pražská zastupitelka za Stranu zelených Zuzana Drhová. Děkuji, na slyšenou.

Zuzana DRHOVÁ, zastupitelka za Stranu zelených
——————–
Na shledanou.

Zdroj: ČRo 24.4.2009