26. 6. 2020

Dobrá zpráva pro odpůrce rozšiřování pražského letiště, k nimž se svou aktivitou dlouhodobě řadí pražští Zelení, přichází z krajského soudu. Ve středu 24. června soud vyhověl návrhu městské části Praha-Nebušice, Praha-Suchdol a 1 fyzické osoby na zrušení části opatření k Zásadám územního rozvoje Středočeského kraje, kterým se vymezuje plocha pro rozvoj Letiště Václava Havla. Třebaže lze čekat další peripetie, bez patřičného podkladu v Zásadách územního rozvoje nebude pro uvažovanou paralelní ranvej možno vydat konkrétní územní rozhodnutí.

Hlavním důvodem pro rozhodnutí soudu bylo opomenutí některých významných zdrojů hluku a emisí při vyhodnocování toho, s jakými kumulativními a synergické vlivy na okolní životní prostředí je třeba počítat při souběžném provozu letištní dráhy, dálnice a železnice.

„Je to výborná zpráva, protože soud dal za pravdu těm, kteří tvrdí, že riziko nárůstu hluku a znečištění ovzduší je v tomto případě vysoké. Kromě toho je to dobrá zpráva i pro klima, protože nová letištní dráha způsobí další nárůst emisí skleníkových plynů,“ komentoval rozsudek spolupředseda pražských Zelených Vít Masare.
„Je možné, že Středočeský kraj podá kasační stížnost a o věci bude rozhodovat Nejvyšší správní soud, ale i tak je to zásadní komplikace pro přípravu projektu,“ dodává.