3. 9. 2010

Člen petičního výboru Jaroslav Trubka dnes podal na radnici Prahy 4 žádost o prověření nevýhodné směny pozemků na Kavčích horách a o svolání mimořádného zastupitelstva. Radnice v této směně nástupnické firmě po NAVATYPu vydala 2 500 m2 pozemků v hodnotě přes 8 miliónů korun, tedy asi za desetinu ceny, za níž se jinak prodávají okolní pozemky a budovy. Radnice přitom měla nabídku firmy REMAX ve výši 40 milionů korun.

„Jedná se o pozemky bývalého zahradnictví, které se měly vrátit do zeleně. Jejich potenciální zástavba ohrožuje park,“ dodal někdejší správce Přírodní památky Podolský profil Jaroslav Trubka. O revokaci požádala na zastupitelstvu MČ Praha 4 Strana zelených. Zastupitelé ODS, TOP 09 a ČSSD naopak nevýhodný prodej a likvidaci zeleně posvětili.

„Kavčí hory neohrožuje jen nevýhodná směna. V Langmajerově návrhu na změnu pozemků pro výstavbu v novém územním plánu jsou také pozemky podnikatele Janouška podél schodů směrem na Nedvědovo náměstí a směrem do Dvorců. O nevýhodný prodej se pokusila také Česká televize. Likvidaci zeleně na Pekařce pak zase připravuje společnost Skanska. Kavčí hory jsou přitom městským parkem ve vyhlášce o zeleni a je zde Přírodní památka Podolský profil, významný krajinný prvek a přírodní památka Nad Dvorci ve vyhlášení. Starosta Prahy 4 Horálek navíc navrhuje zástavbu jižní části Kavčích hor vedle hřišť a mnohapatrovou zástavbu související s plánovanou lanovkou. Jedná se o frontální Petr Štěpánekútok na zeleň na Kavčích horách ze strany spekulantů a jim na ruku jdoucích politiků,“ dodává Petr Štěpánek, další člen petičního výboru, pražský zastupitel, někdejší pražský radní a lídr kandidátky koalice Strany zelených a Evropských demokratů ve volebním obvodě III.

„Kavčí hory jsou zelenými plícemi Podolí a jakákoli zástavby na nich musí být vyloučena, “ říká kandidátka Strany zelených do místního zastupitelstva Zora Kasiková