22. 3. 2018

Praha, 22. 3. 2018: Tisková zpráva klubu Trojkoalice

Společný podnik Dopravního podniku a developerských společností je plánován pro zajištění výstavby metra D mezi Pankrácí a Písnicí, spolu s výstavbou přilehlé developerské výstavby. Svoji důležitostí je to zřejmě nejzávažnější akce hlavního města od tunelu Blanka.

Současná podoba Společného podniku, jak ji připravuje hnutí ANO a ČSSD, znamená podle Trojkoalice především ztrátu vlivu města nad podobou výstavby a především absenci veřejné kontroly nad celým procesem. Právě to je podle Trojkoalice bezprecedentní: na nákupy, pronájmy a prodeje pozemků se totiž nemá vztahovat zákon o veřejných zakázkách, zákon o svobodném přístupu k informacím ani zákon o registru smluv. Rozpočet projektu taktéž není k dispozici.

„Výstavba metra je absolutní priorita. Bavíme se ale o akci, kam budou vloženy miliardy veřejných peněz, kde ale není zajištěna žádná veřejná kontrola, kde město nebude mít reálnou možnost hlídat urbanistické kvality významných rozvojových území a jediné, co garantováno je, je zisk soukromé společnosti,“ říká náměstkyně primátorky a radní pro územní rozvoj Petra Kolínská, která před zastupitele vystoupila s prezentací upozorňující na možná rizika.
„Ani po dnešním jednání neznáme například odpověď na základní otázky – co se bude dít s pozemky hlavního města, které již pro účely výstavby metra dodnes město vykoupilo? Zdá se, že nyní budou opět svěřovány do soukromých rukou,“
 dodává.

Jana Plamínková, radní hl. m. Prahy pro životní prostředí, dodává: Obavy, že zájmy města při této investici nebudou dostatečně chráněny, jsou na místě. Celý Společný podnik je trochu těžkotonážní řešení – na většině stanic bychom se bez něj mohli dost dobře obejít. Často upozorňuji, že metro u nás stavíme zbytečně velkolepě. Řím, Madrid nebo Paříž umí metro stavět střídmě, s nenápadnými vstupy, a přitom zcela funkční!

Zastupitelé dnes vzali zprávu o přípravě Společného podniku pouze na vědomí. O tom, zda se na základě výtek Trojkoalice podaří hlavní nedostatky Společného podniku napravit, rozhodnou až příští měsíce.

Kontakty:
Petra Kolínská, petra.kolinska@praha.eu, 776552022
Jana Plamínková, jana.plaminkova@praha.eu, 602102684
————————————————————————————————————————————–

Prezentace  náměstkyně Kolínské ke stažení: Společný podnik Metro D_final

Více též v tiskové zprávě Trojkoalice z února tohoto roku: http://praha.zeleni.cz/trojkoalice-spolecny-podnik-je-pro-mesto-prilis-rizikovy/