17. 2. 2010

Zastupitelé Strany zelených vyzývají Radu hlavního města, aby přestala vyjednávat se soukromými firmami o jejich účasti v projektu Opencard a nejprve předložila zastupitelstvu studii, jak ekonomicky fungují obdobné karty v zahraničí, a ucelený návrh na budoucí fungování karty.

SalámTisková zpráva Klubu zastupitelů SZ v Zastupitelstvu Hl. m. Prahy z 15.2.2010

O tom, zda a jak bude pokračovat projekt Opencard, by měli rozhodnout pražští zastupitelé, nikoli pouze Rada.  Poté, co zkrachoval plán na „Využití čipové karty v podmínkách hl. m. Prahy“, který dostali na stůl zastupitelé v květnu 2006, musí podle Strany zelených zastupitelstvo znovu schválit, kdo má projekt provozovat, jakým způsobem bude zapojeno město a jaké budou další náklady města na zavedení a provozování karty Opencard.

Kromě uzavírání netransparentních a nevýhodných smluv vedení Prahy v projektu Opencard opakovaně neplní  usnesení zastupitelstva a odmítá vyhodnotit nejen ekonomičnost, ale také účelnost karty Pražana. Zdaleka ne všechna města elektronickou kartu mají a např. Berlín či Vídeň ji nikdy nezavedly.

Zuzana Drhová: „Považujeme za chybu, že město nikdy vážně nevyhodnotilo zkušební fázi projektu a rovnou rozhodlo o jeho pokračování. Tato chyba by se teď neměla opakovat. Žádný audit nevyřeší, nakolik má smysl do projektu dále investovat nebo zda je lepší kartu Pražana prodat. Je to politické rozhodnutí a mělo by o něm rozhodovat zastupitelstvo a nikoliv pouze Rada či primátor.“

Petra Kolínská: „Není možné zapojovat do projektu Opencard soukromé firmy, když není ani schválen aktualizovaný plán rozvoje karty ani v transparentním řízení vybrán strategický partner nezbytný pro další fungování. Nevíme o žádném evropském městě, kde by se podobná karta dotovala v takové míře z peněz daňových poplatníků, takže pokračování projektu v současném duchu je opravdu neudržitelné."

Poznámka: Usnesení Zastupitelstva z prosince 2009 mj. konstatuje, že jedním ze dvou hlavních problémů projektu Opencard je "nerealistické nastavení projektu hned v jeho začátcích" a zároveň uložilo Radě do konce února "zajistit zpracování studie, která poskytne podrobné informace o tom, jak fungují obdobné karty ve velkých zahraničních městech, zejména pak s důrazem na to, jaký subjekt je provozuje, jakým způsobem je zapojena veřejná správa, jaké jsou náklady na pořízení, provoz a rozvoj a kdo je hradí."

Tato studie dosud není k dispozici a zastupitelstvo dosud neschválilo aktualizované zadání budoucí podoby karty Opencard.