8. 1. 2020

Kampaň nebourat.cz, která vznikla po oznámení, že je třeba zbořit Železniční most pod Vyšehradem a nahradit jej „kopií“ nabírá na síle. Petici, určenou majiteli mostu, státní Správě železniční dopravní cesty, podepsalo do nového roku již 1000 osob.
Nýtovaný železný most z roku 1901 je čtvrtý nejstarší most v Praze. Spojuje Hlavní a Smíchovské nádraží a je vstupní branou železniční dopravy ze směru od Plzně. Poslední desetiletí je zanedbávaná pravidelná údržba, především čištění a nátěry. Od roku 2014 je památkově chráněný. V roce 2018 SŽDC požádal o sejmutí památkové ochrany. SŽDC a jím objednané studie tvrdí, že je most neopravitelný.
Iniciativa nebourat.cz díky rešerši jiných oprav nýtovaných mostů v Evropě oslovila švýcarského profesora Eugena Brühwilera, experta na jejich opravy. Ten konstatoval, že se u prezentovaných posudků SŽDC jedná o „klasické argumenty, vycházející z zastaralé metodiky posuzování nýtovaných konstrukcí, které vedly k zbytečnému zničení mnoha historicky cenných staveb, které by mohly sloužit i v době intenzivní dopravy“. Pavel Štorch, zakladatel nebourat.cz a člen ZO P5 se sešel s Adamem Scheinherrem, náměstkem pro dopravu, který následně prosadil další posudek s osobním zapojením Prof. Brühwilera. SŽDC jeho práci na podzim 2019 odmítla jako „Řešení nevyzkoušené, odporující českým normám a obsahující značná investiční a technická rizika“  Na rozhodnutí Ministerstva kultury ohledně památkové péče se stále čeká, ale pravděpodobně padne v prvních měsících roku 2020.
„Z našeho pohledu se jedná o nebezpečný precedens. Máme celopražsky významnou stavbu, u které se dlouhodobě zanedbávala údržba. V době uspokojivého technického stavu se začne památkově chránit. Její vlastník péči dále zanedbává a následně podá žádost o sejmutí památkové péče, protože technický stav opravu již neumožňuje. Připomíná Vám to nápadně nádraží Vyšehrad nebo usedlost Cibulka v Košířích? Jenže tady je majitelem stát…
Pro dostatečný tlak na SŽDC sbíráme podpisy, prosím připojte se elektronicky na nebourat.cz
Švýcarský expert o železničním mostu na Výtoni: Nový se stavět nemusí, stál by víc než rekonstrukce (29. listopadu 2019)
Repliky nejsou řešení, říká Švýcar, který radí s opravou mostů v Praze (16. prosince 2019)